Кои са руските шпиони и с какво се занимават

Кои са руските шпиони и с какво се занимават

През 2018 г. ГРУ се превърна в най-популярната руска абревиатура, както вътре в самата страна, така и зад граница. Станалото скандално известно съкращение се разшифрова като Главно разузнавателно управление. Именно сътрудниците на ГРУ бяха обвинени в опит за взлом на сървърите на Демократическата партия на САЩ и опит да повлияят върху резултатите на изборите за US президент.

Разузнавателното управление бе обвинено още за атаките срещу антидопинговата агенция и Международния арбитражен съд; в опит за взлом на Организацията за забрана на химическото оръжие в Нидерландия. И не на последно място британската страна вмени на ГРУ и вината за отравянето на бившия руски разузнават Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с веществото „Новичок“. Сочените от Лондон за извършители на престъплението двама мъже, подвизаващи се с имената Алексаднър Петров и Руслан Боширов, се оказаха сътрудниците на ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепигой. По повод вдигналия се шум около разузнавателното управление, специалният кореспондент на Медуза Даниил Туровский в свой материал повдига завесата около дейността на тази служба.

Какво е това ГРУ и какви задачи изпълнява? На официалния сайт на управлението обтекаемо е указано, че основната задача на служителите му е „да осигуряват информационната осведоменост на ръководството на страната, да създават условия за успешната реализация на  политиката на  Русия в сферата на отбраната и безопасността“.

По закон, това е управление, което се подчинява на Министерството на отбраната /МО/, но то формално не съществува, констатира Туровский. През 2010 г., след реформата в руската армия, военното разузнаване получава наименованието Главно управление на Генералния щаб на МО. Въпреки преобразованието обаче, в обществото и в пресата служителите на управлението продължават да бъдат наричани „сътрудници на ГРУ“.  Освен това проведената реформа обиди доста ветерани от разузнаването, пише „Медуза.ру. „Отнеха ни не само една буква от абревиатурата, но „под ножа“ попаднаха и най-добрите бригади от специалните подразделения на ГРУ“, споделят негови ексслужители. Между другото, по онова време министър на отбраната е Анатолий Сердюков, който през ноември 2012 г. бе освободен от високия пост по подозрения за корупция. Две години по-късно проверката по отношение на Сердюков бе прекратена, тъй като той попадна под амнистия, обявена в страната по случай 20-годишнината от Конституцията.  

          Как се избират сътрудниците на управлението и къде се подготвят? Офицерите от ГРУ преминават обучението си в московската военна академия на МО, като учебното заведение е повече известно като „Консерваторията“, отбелязва пресата. Служителите преминават подготовка още в Череповецкото висше военно училище по радиоелектроника, където учат предимно специалисти по кибербезопасност. Както и във Военно-космическата академия „Можайск“. Именно неин възпитаник е сътрудникът на ГРУ Алексей Моренец, когото обвиняват за хакерската атака в Нидерландия.  

          Новите студенти за споменатите висши учебни заведения се подбират от преподавателите, които за целта обикалят военните поделения в цялата страна. Там те проверяват личните дела на войниците и, ако някой им се стори подходящ, го канят в Москва. В столицата се провеждат т.нар. изпитания, които продължават три седмици. В рамките на изпитанията кандидатите преминават редица тестове за знание на чужди езици, за внимание, съобразителност, издръжливост и т.н. Издържалите подбора, се обучават в продължение на три години, като акцент се поставя върху чуждите езици, управлението на специална техника, шифроване и дешифроване, агентурна работа и др.

          Бъдещите сътрудници на ГРУ се готвят по три направления. В първия факултет учат т.нар. нелегални разузнавачи /работят под чужди имена в чужбина/ и офицерите за работа в чужбина под дипломатическо прикритие /наричани още „костюмари“/. Завършвайки Военната академия, те започват работа като секретари на посланици, съветници в дипломатическите мисии или представители на руски компании зад граница. Те се занимават предимно с вербуване, пише Медуза.ру. Във втория факултет подготвят военни аташета. Негов дипломант е Едуард Шишмаков, когото властите на Черна гора обвиняват в опит за преврат през 2016 г., припомнят агенциите. В третия факултет са разпределени офицерите, които водят спецоперации в чужди държави. През последните години западните спецслужби обвиняват ГРУ още за провеждането на „информационна война“ и „на хакерски атаки“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.