Кои са предложени за орден

Кои са предложени за орден "Кирил и Методий"

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на България да издаде указ за награждаването на Илка Зафирова с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значимите й заслуги към развитието на българската култура. Това съобщиха от пресслужбата на служебния кабинет.

Предложението е на Малък градски театър "Зад канала" и е подкрепено от постоянно действащата в Министерството на културата комисия за разглеждане на предложения за награждаване на изтъкнати български творци (в различни области) с държавни награди - ордени и медали.

Актрисата Илка Зафирова е едно от лицата на Малък градски театър "Зад канала" и име-емблема за българския театър. Нейните публични изяви - творчески и граждански, винаги се превръщат в значим обществен жест. За огромната зрителска аудитория, обединяваща различни поколения, запомнящо се е останало щастието от срещата с прекрасно пресъздадените нейни роли. Голяма част са създадени по софийските сцени - театър "София", Малък градски театър "Зад канала", Театър "199" и са свързани с българската класическа и съвременна драматургия.

Илка Зафирова е носител на множество награди, между които: Аскеер за главна женска роля в "Свекърва" от Антон Страшимиров (1996 г.), Аскеер за поддържаща женска роля в "Без кожа", режисьор Бина Харалампиева (2003 г.), Награда ИКАР за цялостно творчество (2016 г.), Награда "Златното перо" за изключителен принос към българската култура и изкуство (2016 г.) и други.

Връчването на държавната награда, орден "Св. Св. Кирил и Методий" огърлие на Илка Василева Зафирова е израз на висока чест и уважение към нейния професионален път и творчество.

Министерският съвет предлага на президента да награди и проф. Петър Делев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, за особено значими заслуги в областта на античната история и тракологията.

През последните 30 години проф. Делев е сред открояващите се учени в България и международно признат авторитет в областта на античната история и тракологията. Научният му принос е по-конкретно свързан с проблемите на мегалитната култура и археология на I хилядолетие преди Христос в древна Тракия, древна Македония до и във времето на Филип II, елинистическата епоха и войните на Диадохите, проблемите на историческата география и етническата картина на древна Тракия, ранното римско проникване на Балканите.

Проф. Делев има съществен принос и за археологическите проучвания на емблематични селищни обекти в Тракия като Сборяново, Кабиле, Копривлен, както и гробницата при Малко Търново, могилните некрополи при село Исперихово и Симеоновград и др.

Проф. Делев е автор на над 140 научни труда. Участвал е в разработването на над 10 учебника, учебни пособия и христоматии за ученици и студенти.

За неговите приноси в науката и дългогодишната си преподавателска дейност през 2016 г. проф. Петър Делев е удостоен с почетен знак на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - синя лента.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.