0

В иктория и Александър, който измества миналогодишния номер 1 в класацията Героги са най-предпочитаните имена за новородените през 2019 г., показва статистиката на Националния статистически институт. От началото на 21-ви век наред с традиционните имена за България все по-често се избират и имена, които са популярни в цял свят - Александър, Мартин, Виктор, Виктория, Никол, София.

Виктория и Александър, който измества миналогодишния номер 1 в класацията Героги са най-предпочитаните имена за новородените през 2019 г., показва статистиката на Националния статистически институт. От началото на 21-ви век наред с традиционните имена за България все по-често се избират и имена, които са популярни в цял свят - Александър, Мартин, Виктор, Виктория, Никол, София.

„Победителите“ сред жените, носещи името Виктория, проплакали през изминалата година са 732. Мария е второто по популярност име - 680 деца, а на трето - 596 новородени сред дамите ще празнуват на Никулден, защото са кръстени Никол.

При мъжете Александър е фаворит при младите родители (1036), следвани от 969 борци срещу змея – Георги. Мартин е на трето място по предпочитания – 811 деца са кръстени на името на бог Марс. Повече за имената вижте в инфографиките по-горе.

От началото на 21-ви век, наред с традиционните имена за България, младите родители все по-често избират за наследниците си и имена, които са популярни в цял свят. Сред тях са Александър, Мартин, Виктор, Виктория, Никол, София.

Все пак у нас най-много продължават да са жените с името Мария - 111 244 и мъжете, които се казват Георги - 158 017. В класацията следват Иван (147 664) и Иванка (55 260), Елена и Димитър.

Сред фамилиите най-популярни са Иванов, Иванова, Георгиев, Георгиева и Димитров, Димитрова.

През януари има най-много именици - 807 548 българи празнуват на Васильовден, Йордановден (Богоявление), Ивановден, Св. Татяна, Антоновден и Атанасовден. Най-голям е броят на празнуващите имен ден на Цветница - 367 093 жени и мъже. Декември е най-наситеният на имени дни месец през годината - всеки втори ден някой има повод да почерпи, за да се слави името му