0

Г радовете Каунас в Литва, Еш-сюр-Алзет (Eш) в Люксембург и Нови Сад в Сърбия ще бъдат официалните средища на културата в Европа през тази година. Трите населени места са избрани да носят званието "Европейска столица на културата" за 2022 г. Те са подготвили хиляди изложби, концерти, фестивали, арт пърформанси до края на декември.

Градовете Каунас в Литва, Еш-сюр-Алзет (Eш) в Люксембург и Нови Сад в Сърбия ще бъдат официалните средища на културата в Европа през тази година. Трите населени места са избрани да носят званието "Европейска столица на културата" за 2022 г. Те са подготвили хиляди изложби, концерти, фестивали, арт пърформанси до края на декември.

Ежегодно по един град от две държави-членки на Европейския съюз домакинства иницитивата, а на всеки три години може да бъде определено и населено място от страна от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ)/ Европейско икономическо пространство (ЕИП) или кандидатка за членство в ЕС, какъвто е случаят със Сърбия тази година. Целта е да се покаже богатството и разнообразието на културите в общността.
"Инициативата показва значението на културата за насърчаване на ценностите, върху които е изграден нашият Европейски съюз: разнообразие, солидарност, уважение, толерантност и откритост", заяви българският еврокомисар Мария Габриел, която отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.


Заради пандемията от коронавирус през миналата година инициативата не се проведе. Сега обаче избраните градове са в трескава подготовка за тържествените церемонии по официалното откриване.
В Нови Сад, който е вторият по големина град в Сърбия, тържествената церемония е насрочена за 13 януари, като датата съвсем не е избрана случайно. В нощта срещу 14 януари по Юлианския календар в странат се посреща Нова година.
Началото ще бъде дадено с пищен спектакъл и пиеса, посветена на популярни местни личности. Програмата символично ще започне в 20.22 ч. Мотото, под което сръбският град ще бъде Европейска столица на културата, е "За нови мостове". Сръбският град се надява да свърже жителите си и местната културна общност чрез "мостове" с Европейския съюз, както и да засили връзките с останалата част от Западните Балкани.
Нови Сад, който ще се превърне в огромна сцена на открито и закрито, е подготвил над 1500 събития с участието на 4000 местни, национални и международни артисти.
Тържествената церемония в литовския град Каунас, с която ще бъде поставено началото на инициативата "Европейска столица на културата", е на 22 януари. Календарът включва около 600 проекта, сред които 40 фестивала, 60 изложби, над 250 концерта и арт пърформанси в Каунас, който е вторият по големина в страната, и в прилежащата му област.
Сред акцентите в програмата са изложба (от март до юли) на майсторката на авангардните пърформънси Марина Абрамович, която се очаква да посети Каунас на 1 април, както и експозиции на Йоко Оно, съпругата на Джон Ленън, и на южноафриканския творец Уилям Кентридж, който е един от най-влиятелните и най-търсените артисти. И двамата също лично ще представят творбите си.
Кентридж за първи път излага свои творби в Източна Европа, което организаторите определят като изключително събитие. Експозицията отваря врати на 21 януари и ще продължи до края на ноември.
Ретроспективната изложба на Йоко Оно пък може да се види в Градската галерия на Каунас от 22 януари до 11 септември.
Град Еш в Люксембург е подготвил над 2000 събития за периода, в който носи званието "Европейска столица на културата". За подготовката и реализацията им населеното място си сътрудничи с осем общини в североизточната част на Франция.
Градът, който в миналото е бил център на процъфтяващата люксембургска стоманодобивна индустрия, днес прави сериозни инвестиции, за да се превърне в сърцето на културата в малката страна, известна повече с финансите, отколкото с изкуството.
Организаторите на събитията от европейската инициатива обещават, че значителна част от тях ще се провеждат на немски, френски, английски и на местния език - демонстрация на езиковото многообразие в херцогството. Ограничен брой от събитията ще бъдат на испански и на португалски.
Сред най-впечатляващите места в Еш, които ще бъдат домакини на доста мероприятия, е Kulturfabrik – бивша кланица, превърната в арт пространство през 80-те години на миналия век, а по-късно и в културен център. С над 250 събития, провеждани там всяка година, мястото е предпочитано за концерти, театрални пиеси, изложби, пърформанси.
Eш ще стартира инициативата "Европейска столица на културата" за 2022 г. с множество събития от 22 до 26 февруари. Мотото е "Културен ремикс".
С изключително богатите програми, които са подготвили, Каунас, Еш и Нови Сад се надяват да компенсират отсъствието на инициативата миналата година.
Началото на проекта "Европейска столица на културата" е поставено през 1985 г. по идея на тогавашния министър на културата на Гърция Мелина Меркури. До днес повече от 60 града в държави от ЕС са били носители на званието, като сред тях е и Пловдив. Българският град беше Европейска столица на културата през 2019 г., кагато сподели титлата с италианския град Матера.