Кои двама светци честваме днес

Кои двама светци честваме днес

На 5 март Православната ни църква чества Светите мъченици Конон и Йоан Българин.

Конон

се родил в селището Витания на 18 стадия от град Исаврия в семейството на Нестор и Нада.

Когато Конон пораснал му се явил свети архистратиг Михаил, научил Конон на истинната вяра и го кръстил в името на Пресвета Троица. От тогава Конон се изпълнил със Светия Дух и архистратиг Михаил винаги пребивавал с него невидимо.

След не много време, блаженият Конон успял да убеди и своите родители да оставят идолопоклонството и да се обърнат към Христа. Конон кръстил баща си и майка си. Бащата на Конон, блаженният Нестор, бил удостоен с мъченическа смърт умъртвен от идолопоклонниците.

Веднъж по време на богомерзкия празника на Аполон, Свети Конон със силата на молитвата и своята несломима вяра показал чудо на събралата се за празника тълпа и мнозина се обърнали към христовата вяра, а идолите били разбити.

И много хора повярвали в Христа и като разбили идолите, приели свето Кръщение. А други, ожесточени, останали в предишното неверие и силно скърбели за гибелта на Аполоновия идол. Но впоследствие, виждайки многото различни чудеса, извършвани от свети Конон, повярвали в Христа и останалите езичници на тази земя. По това време се надигнало гонение срещу християните. Свети Конон бил хванат и подложен на много и жестоки мъчения. Исавряните, като научили за страданията на Светията, се надигнали и го освободили а неговите мъчители избягали.

Две години след мъченията свети Конон се представил пред Бога. Народа на цялата Исаврийска страна се събрали и тъгували за светеца.

Блаженият Йоан бил роден в България

По някаква причина той се поддал и се отрекъл от Христа. След известно време той осъзнал своя голям грях и започнал страда за отричането си от християнската вяра.

Потърсил спасение за душата си в Света Гора Атонска. Но след три години все още съвестта му не му давала покой и като не можел повече да понася угризенията на съвестта, Йоан напуснал Света Гора и отишъл в Цариград. Облякъл се като турчин и така влязъл в джамията "Св. София". Там започнал да се кръсти и да се моли по християнски, което много подразнило турците.

Разгневени, те жестоко се нахвърлили срещу него, били го и се опитали да го отклонят от неговата вяра, но като видели, че тя е несломима, му отсекли главата в двора на "Св. София". Това се случило на 5 март 1784 година.

Така Блаженият Йоан получил мъченически венец на 19-годишна възраст.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.