0

А мериканският актьор Дани Трехо – звезда в екшъна „Мачете“ и изпълнител на множество роли на злодеи, е рекордьор по брой на екранни смърти сред живите и починалите холивудски колеги. Порталът Buzzbingo, с помощта на IMDb и Cinemorgue, е изчислил, че Трехо е „умирал“ пред камерата цели 65 пъти в кариерата си и то – почти винаги кърваво.

Американският актьор Дани Трехо – звезда в екшъна „Мачете“ и изпълнител на множество роли на злодеи, е рекордьор по брой на екранни смърти сред живите и починалите холивудски колеги. Порталът Buzzbingo, с помощта на IMDb и Cinemorgue, е изчислил, че Трехо е „умирал“ пред камерата цели 65 пъти в кариерата си и то – почти винаги кърваво.

Според статистиките, Дани Трехо е и най-често сниманият актьор в Меката на киното, макар и невинаги в качествени продукции. Логично е в такъв случай той да е и най-често умиралият: неговите герои са бивали взривявани, застрелвани, обезглавявани, удушавани, смазвани от тежки конструкции, побивани на кол, пронизвани с копие, хвърляни от високо, изгаряни и т.н. В YouTube може да се намери подборка от филмовите смърти на Трехо и те са толкова ужасяващи, че достъпът на непълнолетни до клипа е забранен. Своеобразен пик в кариерата си Трехо постига през 2015 г. - тогава е гинал 8 пъти на екран.

На второ място в рейтинга е друг прославен филмов злодей – Кристофър Лий, който наистина умира през 2015 г. За пръв път британецът умира на екран през 1948 г. и продължава да го прави до 2011-а. Персонажите му са покосявани от меч, отрова, киселина, самозапалване, замръзване и т.н. Освен това Лий по-често от всеки друг е играл граф Дракула, а той, както е известно, е възкръсвал от мъртвите... На трето място е Ланс Хенриксен (андроидът Бишоп), умирал 51 пъти. Четвърто място с 41 броя летални изходи си поделят трима актьори: Винсънт Прайс, Денис Хопър и Борис Карлофф. След тях се нареждат англичанинът Джон Хърт (39), Бела Лугоши - още един легендарен Дракула (36) и Том Сайзмор. Топ 10 завършва Ерик Робърт с 35. -

В списъка на Buzzbingo за филмите от 21-ви век лидерството на Дани Трехо се запазва. В класацията освен споменатите вече Робъртс, Сайзмор и Хенриксен попадат още Рон Пърлман, Уилям Дефо, Вини Джоунс, Никълъс Кейдж, Самюъл Л. Джаксон и Джеймс Франко.