Жена вдигна по тревога спешните медици в София, след като би тревога, че видяла момче, нападнато от мечка. Според нея тя започнало да го яде и на мястото имало много кръв. Оказа се, че „нападнатият” е бил дрогиран, лекарите са го намерили навън, на минусовите температури - по бельо и измръзнал.

Затова се наложило да го откарат в спешния център. Това, уви, съвсем не е първият фалшив сигнал до 112. За съжаление явно някои хора страдат от странно чувство за черен хумор и се развихрят особено по празници, когато спешните екипи са най-натоварени. И в същото време не се замисляме, че точно в този момент медиците са можели да помогнат на някой, който наистина има нужда. Какъв кеф може да изпита човек, решил да поразходи една линейка напразно до адрес, за да се направи на велик. Или пък както беше признал един подобен телефонен психопат: „За да ги видя за колко време ще пристигнат и ще дойдат ли наистина.” Ами ако наистина този човек има нужда от помощ? Сигурно тогава ще ругае екипите на Спешна помощ.

„Телефонните терористи”, подлудяващи спешните центрове с фалшивите сигнали, обаче са само едната страна на медала. Покрай подобни празници, като коледните и новогодишните, се увеличава броят и на едни други сигнали. Те са свързани със собствената ни лакомия. Не е тайна, че като дойдат празници, българинът съвсем се разпищолва и му отпуска края. Свидетели сме на необяснимо бясно пазаруване, все едно се запасяваме, защото храната в магазините ще привърши. А после, много ясно, че всичко на коледната трапеза трябва да се изяде, за да не отива зян. И крайният резултат от цялото това упражнение в повечето случаи е: високо кръвно налягане, изострени гастрити, колити и язви, главоболие, гадене, повръщане и чувството, че този път наистина идва края на света. А като се прибавят към това и погълнатите литри алкохол, нещата май наистина стават доста сериозни и отварят работа на токсиколозите, гастроентеролозите и на спешните медици тъй като отново те са първите, които се сблъскват с последиците от новогодишната пиянска лакомия.

„Не помня да е имало Нова година и поне половината сигнали да не са били свързани с преяли и препили. Какво им става на тези хора? Тъпчат се така, като че ли никога повече през живота си няма да видят храна и алкохол. Това е ненормално”, чуди се лекарка от търновската спешна помощ. Всъщност това празнично поведение на българина вероятно има своето дълбоко научно и социологично обяснение. По-важното обаче е да разберем, че спешната помощ не е институцията, на която трябва да звъним, когато виното и пържолите ни дойдат в повече.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ходене по мъките или смяна на документите

Когато и да се наложи да отидеш за смяна на лични документи, никога няма да е подходящо. Това е изводът ми от дълги и тягостни часове пред едни гишета. Зад които се намират по правило вечно намусени и вечно заети с нещо друго чиновници.

Принцове и просяци

Оказва се, че никак не е лесно да бъдеш просяк, когато си бил принц и обратното – да си принц, когато си бил просяк. Марк Твен ни е разказал тази драма още през 1881 г. и оттогава или се играе по театри, или е екранизирана в киното. Доколко са ни останали поуки от тези показвания е друг въпрос.

Вода и национална сигурност

В момента у нас всички са хидролози. Или поне такива са всички, които не ги мързи да се изказват по темите, свързани с водата, с язовир „Студена“ и с един бивш министър на околната среда и водите. И с един нов министър на тези важни неща, дето по собствените му думи се е дал курбан, за да спаси правителството и държавата. Което беше казано на шега, но май не е много далеч от истината. Да му пожелаем успех, впрочем, защото, ако има такъв, той ще е успех за всички. Както и неуспехът му ще бъде общ, да не дава Господ.