Когато нишката по лабиринта се къса

Когато нишката по лабиринта се къса

Понякога имам чувството, че живеем в омагьосан свят. В лабиринт, от който няма излизане. Говоря за онази объркана система, наречена здравеопазване. И излизане няма. Сякаш е без изход и се луташ като мишка, използвана в пореден експеримент.

Общо взето го изпитваме върху гърба си ежедневно. Най-вече, когато се наложи да ни хоспитализират. Заради заразата с морбили обаче ситуацията у нас стана доста напечена. И нажежи настроенията около темата за ваксините. Защото и тук буквално се оплетохме. Пак попаднахме в онзи лабиринт, от който няма излизане. Нишката се скъса и върви търси кой виновен за това, че децата не са имунизирани. А това си е сериозен проблем. Въпреки че лично аз се питам как може да се стигне до тук, при условие че от години си имаме действащ имунизационен календар. И не си спомням пред моята майка да е стоял въпросът дали да ми постави ваксина. През последните години антиваксърските движения набраха сила и бих казала дори, че станаха опасни. Все пак застрашават здравето и живота на собствените си деца и за мен това е недопустимо. Питам се обаче как е възможно да нямаме стройна система, която да отчита неимунизираните лица. Глобени родители има, но те са малцина, само 112. Лекари няма - те не подлежат на санкции. Обаче колко от вас си спомнят джипито да му е звъняло, защото ви предстои имунизация? Истината е, че са малцина тези, които предупреждават. Другото остава на собствената ти съвест. В същото време ситуацията с морбили у нас и около страната ни е доста притеснителна. Питам се как е възможно в 21-ви век да се връщат болести от миналото само защото някой е преценил, че имунизацията е по-опасна от самото заболяване. Парадоксално е да стигаме дотук, че деца на антиваксъри да се имунизират за рождения си ден по случай пълнолетието си. Не за друго, а защото досега никой не им е позволявал това и са си играли със съдбата. Антиваксър политик в Италия пък бе хоспитализиран в тежко състояние, след като пипна варицела. Но както се казва, животът поднася изненади.

След всичко случващо се напоследък обаче мисля, че е крайно време да ни светне червената лампичка и да се предприемат строги мерки. Може би и много по-солени санкции, защото и сега антиваксърите предпочитат да си платят глобата от 50 или 100 лева, в зависимост от това дали е първи или втори отказ от ваксина, и си правят каквото са си наумили. Никой обаче не е длъжен да носи последствия заради хора, които са безотговорни към здравето и живота на околните. И после кой ще понесе вината за това? Родителите? Личните лекари? Явно, за да бъде прекратена тази порочна практика, е необходимо да са санкционирани всички по веригата. Иначе спасение няма. Най-вече от глупостта и тези, които създават митове. Не е ли крайно време да ги развенчаем и да намерим изхода на лабиринта?

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.