0

Е дни от най-обичаните, а и скъпи плодове на планетата са черешите. Черешата е и едно от най-красивите дръвчета в градината. Не случайно тя вдъхновява и поети и писатели. Ако обаче не знаем как да се грижим за това всъщност не чак толкова капризно дръвче, може да се окаже, че няма да съберем никакъв плод от нея. Различните сортове череши могат да дават плод от края на май до началото на юли, стига да знаем как да се грижим за тях.

Едни от най-обичаните, а и скъпи плодове на планетата са черешите. Черешата е и едно от най-красивите дръвчета в градината. Не случайно тя вдъхновява и поети и писатели. Ако обаче не знаем как да се грижим за това всъщност не чак толкова капризно дръвче, може да се окаже, че няма да съберем никакъв плод от нея. Различните сортове череши могат да дават плод от края на май до началото на юли, стига да знаем как да се грижим за тях.

Причини

Има няколко важни причини, за това нашата череша да не се окичва с малките и сочни червени топчета. Едно от основните правила при нейното отглеждане е да й осигурим достатъчно слънце и вода. Тя изисква около 12-13 поливки на сезон. Също така, за нея е важно да има до себе си другарче, което да гарантира опрашването й. За черешата е много важно в основата около ствола й да се засади невен, лук, чесън, гладиоли, ряпа или грах, тиква. Това са растения, които й помагат срещу вредители, но и с полезните си вещества.


Листни петна

Специализираният блог bg.rybinsk.info систематизира няколко основни причини, поради които черешата не дава плод. На първо място специалистите поставят болестите- moniliosis и черешови листни петна, При първата, цветята, тичинките, плодовете, младите листа и издънки се изсушават, клоните изглеждат изгорени. Заболяването се развива бързо по време на цъфтежа при условия на висока влажност. Симптоми на втората са малки петна от червено-кафяв цвят, които се появяват на листата на черешата в края на май - началото на юни. Постепенно заболелите листа пожълтяват, навиват се и падат. За да се предотврати разпространението на болести, подмладявайте старите дървета. Избягвайте механично увреждане на растенията, редовно отстранявайте всички растителни остатъци и издънки от мястото. Поливайте и наторявайте своевременно.

Сянка и почва

Ако засадите череша в добре осветена зона, тя ще ви се отблагодари с богатата си реколта. Затова идеално място за нея е там, където слънцето огрява от рано сутрин поне до средата на деня

Друга важна причина е недостиг на хранителни вещества и повишена киселинност на почвата

Черешата не толерира кисела почва, в такава почва се развива слабо и често боледува. За точно определяне нивото на киселинност на почвата на място може да се използва рН метър. Но ако нямате такова устройство, можете да използвате лакмусов тест или обикновен спирт. И ако почвата е киселинна, едно от нещата, които ще ни помогнат е варовиковото (доломитово) брашно.


В кръг


Разпръсва се в кръг 0,5 кг доломитово брашно на 1 кв.

През пролетта е добре също, да се даде предимство на азот-съдържащи добавки (15-20 грама на карбамид или амониев нитрат се разрежда в 10 литра вода и се прилага за 1 кв. В областта на корена. През есента може да се добави дървесна пепел.

Ако има компост също може да се използва (за дървета от 1 до 7 години - 1,5-2 кг на 1 кв.м в ствола на дървото, а за дървета над 7 години - 2,5-3 кг).

Неподходящи съседи

Черешата е придирчива към съседите си. Тя не харесва особено иглолистни и това ще й попречи да даде добра реколта. Също така, черешата не обича да живее заедно с ябълката. Никак не са й по вкуса лилиите, нарцисите, лалетата, ириси.

За сметка на това обича да е заедно с лози, малини, люляк, жасмин, ягоди и рози

Със сладка вода привлича пчели и опрашители

Само-безплодието означава, че при опрашването на цветовете със свой собствен прашец и полен от череша от същия сорт, дървото се свързва не повече от 5% . Понякога е доста трудно да се намери опрашител. Случва се, че в една и съща градина растат няколко различни сорта череши, но плодовете не са достатъчни. В този случай е по-добре да се консултирате със специалист какви разновидности се опрашват взаимно и да закупите необходимото растение за вашите дървета. През пролетта няма да е излишно да привличате опрашители към черешовата градина. Много е лесно да се направи това: по време на цъфтежа, пръскайте дървета (особено цветовете) със сладка вода. За целта 10-20 грама захар (или 1 супена лъжица мед) се разтварят в 1 литър вода.