Кое е по-смъртоносно от COVID-19?

Кое е по-смъртоносно от COVID-19?

Над 8 милиона души по света умират всяка година в резултат на дишането на замърсен въздух, който съдържа частици от изкопаеми горива, установи ново проучване, цитирано от CNN. Това е почти 4 пъти повече от смъртните случаи от COVID-19 от началото на пандемията - 2 340 685 души, според worldometers.info.

Изгарянето на изкопаеми горива като въглища и нефт произвежда парникови газове, които улавят слънчевата радиация в атмосферата и причиняват климатични промени. Но също така освобождава малки отровни частици, известни като PM2.5. Достатъчно малки, за да проникнат дълбоко в белите дробове, тези частици могат да влошат дихателните състояния като астма и могат да доведат до рак на белия дроб, коронарна болест на сърцето, инсулти и ранна смърт.

Изследванията също така откриха връзка между по-високите нива на дългосрочно замърсяване и повече смъртни случаи от COVID-19. В проучване, публикувано в списание Environmental Research от вторник, изследователи от Харвардския университет, в сътрудничество с 3 британски университета, установяват, че излагането на частици от емисиите на изкопаеми горива съставлява 18% от общите глобални смъртни случаи (почти всеки пети) през 2018 г.

Цифрата е много по-висока, отколкото се смяташе досега. Още през 2019 г. учените изчисляват, че 4,2 милиона души умират всяка година от замърсяване с частици на открито във въздуха, цифра, която включва хора, които умират поради замърсяване от прах и дим от горски пожари и селскостопански пожари.

Новото проучване показва, че през 2018 г. само 8,7 милиона смъртни случая са свързани само с емисиите на изкопаеми горива.

Елоиз Маре, доцент по физическа география в UCL и съавтор на изследването, каза, че изследването добавя към "нарастващите доказателства", че замърсяването на въздуха от изкопаеми горива е вредно за здравето в световен мащаб.

"Не можем с чиста съвест да продължим да разчитаме на изкопаеми горива, когато знаем, че има толкова тежки последици за здравето и жизнеспособни, по-чисти алтернативи", каза тя в изявление.

Учените откриха, че Китай, Индия, части от източната част на САЩ, Европа и Югоизточна Азия са най-силно засегнати. Според данните до 30,7% от смъртните случаи в Източна Азия, 16,8% в Европа и 13,1% в САЩ могат да бъдат свързани със замърсяването с изкопаеми горива.

За да моделират замърсяването, изследователите са използвали реални емисии и метеорологични данни, най-вече от 2012 г. Годината е избрана, за да елиминира влиянието на феномена Ел Ниньо, който може да влоши или подобри замърсяването в зависимост от региона. След това те актуализираха данните, за да отразят 44% спад в замърсяването с изкопаеми горива в Китай между 2012 и 2018 г.

Изследователите изчисляват, че решението на Китай за намаляване на емисиите на изкопаеми горива е спасил 2,4 милиона човешки живота в целия свят, включително 1,5 милиона в Китай.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.