Кодът по БУЛСТАТ за физическите лица с 9 вместо 10 знака

Кодът по БУЛСТАТ за физическите лица с 9 вместо 10 знака

Кодът по БУЛСТАТ за физическите лица от 10-значен да стане с девет знака, като се предвижда преминаването от регистрация по код, съвпадащ с ЕГН, към регистрация по друг ЕИК номер да стане автоматизирано в рамките на преходен период от четиринайсет месеца. Това реши парламентът с приети на първо четене изменения в Закона за регистър БУЛСТАТ, внесени от правителството.

Целта е по-добра защита на личните данни на физическите лица, регистрирани по БУЛСТАТ, в съответствие с принципите, свързани с обработването на личните данни, заложени в регламент на Европейския парламент и на Съвета.

В момента кодът по БУЛСТАТ на физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност, и на другите физически лица - осигурители, е с десет знака и съвпада с единния граждански номер, съответно с личния номер на чужденец , които представляват лични данни по смисъла на Общия регламент относно защитата на данните.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.