Коалиционният съвет решава за бонусите на пенсионерите (ОБЗОР)

Обмислят дали добавката да се определя от размера на парите за старини

Коалиционният съвет решава за бонусите на пенсионерите (ОБЗОР)

Линията на бедност за следващата година нараства до 369 лв.

Коалиционният съвет на партньорите във властта от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ ще решава дали пенсионерите да продължават да взимат по 50 лв. добавка към пенсиите и след октомври и да има ли индексация на част от пенсиите. Това стана ясно от коментар на социалния министър Деница Сачева.

Една от възможностите е всички пенсионери в страната да продължат да получават по 50 лв. към пенсиите си по мярката срещу кризата заради коронавируса до края на годината. За месец обаче това струва на държавата над 106 млн. лв. Тези средства могат да бъдат вложени и в дългосрочна политика, като бъде преизчислен размерът на част от пенсиите - минималната и близките до нейния размер. С това ще бъде постигната по-голяма справедливост за хората, които са се осигурявали, но взимат пенсии близки или равни на минималните, разясниха от министерството на труда и социалната политика за „Монитор“.

В момента сме взели решение за изплащане на добавки по 50 лв. за август, септември и октомври. Как ще се продължи подкрепата за пенсионерите предстои да се обсъди, каза пък Сачева.

„Предлагаме линията на бедност за следващата година да е 369 лв.“, обяви още Сачева, като ръстът е с 6 лв. спрямо тази година. По данни на Евростат през 2019 г. с доходи под линията на бедност са били над 1,3 млн. българи или 18,6% от населението. "По отношение на методиката за определяне на линията на бедност – това предложение, което сме направили, се отнася до това да можем да направим механизма адекватен по отношение на резки макроикономически движения. Приели сме предложенията на синдикатите за промяна. Тоест, социалният министър да може да определя линията на бедност, когато има отрицателен БВП, също и да може да направи промяна, когато има по-благоприятни условия – когато има ръст. В това отношение смятам, че това което правим, е да направим така, че линията на бедност да бъде адекватна на реалните социално-икономически условия за следващата година", обясни министърът. И обърна внимание, че министърът на социалната политика няма еднолично да определя линията на бедност. Това ще става след консултации на Националния съвет за тристранно сътрудничество, както и след гласуване.

Сачева подчерта, че за хората с увреждания няма подоходен критерий, тоест всички ще бъдат подкрепени. 185 млн.лв. са изплатени по схемата 60/40 тази мярка допринесе за запазването на работните места на 172 000 души. Безработицата продължава да намалява и към момента е 7.5%, отчете още Сачева. В туризма мярката дори стана 80/20 и послужи за запазването на 18 000 работни места чрез изплащането на повече от 22 млн. лв., добави на свой ред вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Работодатели и синдикати искат цялостна реформа на ТЕЛК

Цялостна реформа на системата за инвалидност, а не само повече правомощия на НОИ, който да може да изпраща на повторен преглед при съмнения. За това настояха работодатели и синдикати на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Социалните партньори разгледаха предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат решенията на ТЕЛК да се обжалват от НОИ. Освен това се дава възможност НОИ да праща хора с увреждания на допълнителни прегледи. Единствено социалното министерство обаче подкрепи тези идеи, докато Министерството на здравеопазването и НОИ са с отрицателни становища.

Според социалния министър Деница Сачева предложените промени решенията на ТЕЛК да се обжалват пред административния съд и лицата да се насочват на повторен преглед, ще доведе до по-обективна оценка.

От своя страна председателят на АИКБ Васил Велев напомни, че от години работодателите сигнализират за злоупотреби.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" пък изтъкна, че преди година и половина е имало реформа, която е орязала процентите на хората с увреждания. Тя цитира анализ на НОИ за инвалидните пенсии между 2010 г. и 2016 г. За периода били издадени около 1 млн. решения, като голяма част от тях били повторни. 1,08% от тях били обжалвани, а едва 0,26% от всички решения оставили хора без пенсии. По нейните думи реформи са необходими, но не и за сметка на правата на хората.

От КНСБ на свой ред изразиха мнение, че НОИ трябва да има повече правомощия и контролни функции. Ася Гонева обясни, че от КНСБ са се въздържали да подкрепят текстовете заради липсата на механизъм, по който НОИ да иска повторна оценка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.