КНСБ: Средната работна заплата се качи с 6 на сто към края на юни 2020 г.

КНСБ: Средната работна заплата се качи с 6 на сто към края на юни 2020 г.

Средната работна заплата се увеличи с около 6% през второто тримесечие. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на БНТ. Според него това се дължи не само на ръста на безработицата, но и на това, че 172 000 души са запазили работното си място благодарение на предложените мерки.

Синдикатите за пореден път изтъкнаха, че схемата „60 на 40” и останалите предприети мерки за запазване заетостта са ефективни и са помогнали на хората да останат с доста разполагаем доход. От бизнеса обаче са на друго мнение. „При криза, когато се произвежда по-малко, очевидно не можем да станем по-богати. Въпросът е

да се разпредели справедливо тежестта на кризата

и да се смекчи максимално”, каза шефът на АИКБ Васил Велев. Според него причина за ръста в заплатата е нарастналата безработица. По думите му вече има 100 000 повече безработни. Това се обяснява с факта, че при криза първо се уволняват нискоквалифицираните с минимална работна заплата. Другата причина за увеличението е, че възнагражденията в държавната администрация са нарастнали с около 10%.

В реалния сектор пък има намаляване на заплата, защото се произвежда по-малко. „Основният ни упрек към „60 на 40” в началото бе, че тя бе концептуално погрешна – тези 100 000 души можеше да ги няма, ако мярката бе такава, каквато е в момента”, каза Велев, като допълни, че няма как да се платят 40% от приходи, които ги няма. Димитров обори, че реално безработицата всъщност е 70 000 души към края на юни тази година. Велев обобщи, че е хубаво, че мярката е била поправяна два пъти и че е по-добра в момента. Той сподели, че този понеделник работодателите ще предложат концепция за

антикризисно законодателство в подкрепа на заетостта,

което към момента липсва. „При предишната криза много европейски държави направиха такова законодателство, други имаха такова и преди нея, и те не трябваше да измислят на коляно, в последния момент, такива антикризисни мерки”, коментира Велев.

Според бизнеса намаленото ДДС е оставило повече пари в най-засегнатите сектори като туризъм, хотелиерство, ресторантьорство и други. Димитров обаче смята, че 9% ДДС е било грешка и не е помогнало, нито е имало положителен ефект. И от КНСБ, и от АИКБ смятат, че не е редно да се тъне в самозабрава и самодоволство, и че реализираните ръстове в страната може да са по-големи. „Има забавяне по отношение на подготовката на основния план за възстановяване и устойчивост”, каза Димитров.

Синдикатите отново предупредиха, че вече трябва да има трети пакет от антикризисни мерки, за да се подпомогне още веднъж икономиката. От АИКБ пък са оптимисти, че най-тежката част от кризата за реалния сектор е зад гърба ни, като едва ли ще има големи сътресения през зимата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.