Бизнес и синдикати очакват

Бизнес и синдикати очакват "80 на 20" за туризма и транспорта (ОБНОВЕНА)

Очакваме мярката "60 на 40" да бъде продължена и модифицирана на "80 на 20" в сектора на туризма и транспорта. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ. 

„Това, което се разбрахме в Националния съвет за тристранно сътрудничество, е че ще изчакаме до края на юни и може би малко по-нататък, когато завърши първият етап от "60 на 40" и тогава ще видим какви са ефектите и дефектите“, коментира Пламен Динмитров. По думите му мярката работи като от нея вече са се възползвали 249 000 души.

Очакванията са тя да бъде продължена, а в два ключови сектора – туризма и транспорта да се надгради. "60 на 40" е уникална мярка в България и тя се отчита от Европейската комисия. "80 на 20" наистина очакваме да стане факт час по-скоро, за да могат фирмите в туристическия сектор да започнат да наемат безработни лица“, посочи той. Според него фирмите трябва да получат и директно финансиране, за да се реализира успешен туристически сезон. Ваучерите за почивка, които се предвиждат за работещите на първа линия са по-скоро някаква форма на компенсация за тях, а не решение за сезона, смята лидерът на КНСБ.

„Мярката "60 на 40" като цяло трябва да бъде модифицирана и то не да чакаме 30 юни, а да се направи това сега“, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. По думите му, до момента мярката има обхват 5%, докато в другите европейски страни той е 30-35%, т.е. 5-6 пъти повече.

“Предупредихме, че "60 на 40" няма да има достатъчно обхват и това се случи. Време е да се надгради тази мярка, като се направи във всички останали страни. Не може да се очаква и да се цели с една мярка неработещият да живее по-добре от работещия и за това да плаща работещият. Добрата новина е, че има анонсирано надграждане на тази мярка от 1 юли,  и тя ще бъде модифицирана“, коментира още Васил Велев.

Той подчерта, че от 249 000 души, одобрени по "60 на 40" парите си са получили 144 000. По останалите мерки има по-голямо забавяне. Антикризисните кредити в момента не са валидни, не може да се кандидатства по тях. Изпълнението по програма "Конкурентоспособност" клони към нула, същото е с подпомагането на малкия и средния бизнес, допълни Васил Велев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.