КНСБ настояват за право за откъсване от работа

КНСБ настояват за право за откъсване от работа

Работата от вкъщи размива границата между професионалното и личното време. Директивата за правото на откъсване от работната среда не трябва да се отлага, заявяват от Европейската конфедерация на профсъюзите. Позицията на ЕКП се подкрепя и от КНСБ, като оттам са изпратили вчера писмо до българските представители в Европейския парламент заради разглеждането на доклад с препоръки към Комисията за директива относно правото на изключване от работната среда, съобщават от КНСБ.

Европейският парламент призна вчера правото на изключване на трудещите се след края на работния ден и призова за последващи действия, за да се превърне то в реалност за работещите хора в ЕС. Предстои Европейската комисия да изготви директивата за това. Тя е изключително важна на фона на принудителната работа от вкъщи за милиони хора заради пандемията от ковид. Работата от вкъщи размива границата между професионалното и личното време, посочват синдикатите.
Промяната е спешна и трябва да се случи сега, призоваха от ЕКП по повод на приетия текст от парламента, който предвижда отлагане на законодателството с три години. Аргументът за предложеното отлагане е Рамковото споразумение за дигитализация на европейските социални партньори, което включвало договорености за свързване и изключване. "Рамковото споразумение предвижда социалните партньори да предприемат мерки за изпълнение в рамките на следващите три години и че законодателното предложение преди края на този период на изпълнение би пренебрегнало ролята на социалните партньори, установена в Договора за функционирането на ЕС", се посочва в доклада. От ЕКП са категорични, че парламентът няма мандат да тълкува споразуменията на социалните партньори, и призовават ЕК да игнорира препоръката за отлагане.
Проучването на условията на труд за ЕС за 2019 г. показва, че за хората, които редовно работят от вкъщи, е шест пъти по-вероятно да работят и в часовете, отредени за свободно време, и да имат сериозни проблеми със съня.
Целта на директивата е да се очертаят минималните стандарти и условия, за да се гарантира, че работниците могат да упражняват ефективно правото да прекратят връзката с трудовите си ангажименти след работно време и да регулират използването на телефон, имейл и други цифрови инструменти. Проблемът е особено остър на фона на ковидкризата, довела до прехвърляне на много от работните места в дома, се посочва в становището на ЕКП.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.