КНСБ: Европейският парламент подкрепи увеличението на минималните заплати

КНСБ: Европейският парламент подкрепи увеличението на минималните заплати

Европейският парламент днес гласува категорично да започнат преговори с Европейския съвет по проекта за Директива за справедливи и адекватни минимални работни заплати въз основа на доклада, който бе приет на 11 ноември от комисията по заетостта и социалните въпроси, посочиха от КНСБ. Те предвиждат минимален праг на съотношение на минималната работна заплата към средната от 50% и 60% от медианната.

От Европейската конфедерация на профсъюзите посочиха, че е важно да се предприемат бързо две стъпки – министрите да приемат преговорната си позиция и да дадат възможност за преминаване към следващия етап на обсъжданията и да се дадат гаранции на Швеция и Дания, че директивата не засяга добре функциониращата им система за колективно договаряне.

Заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч коментира: “Гласуването е важен етап по пътя към подобряването на живота на милиони работещи в ЕС, които се борят с ниски заплати, но то ще има значение само ако преговорите по директивата приключат бързо. Министрите трябва да покажат спешността, която изисква ситуацията, в която 9,5 милиона работещи хора срещат затруднения да плащат сметките си за отопление, а милиони други трябва да ядат по-малко и по-некачествени храни или са принудени да задлъжняват, за да могат да си позволят наема на жилище.”

“Постигането на достойни заплати не е просто правилното нещо, което трябва да се направи за хората – това ще даде тласък на цялата икономика, защото знаем, че хората с ниски доходи не могат да си позволят да спестяват и харчат за стоки от първа необходимост и може би понякога за малки лакомства за децата си. Директивата за повишаване на минималните заплати и стимулиране на колективното договаряне по начина, по който Европейският парламент я подкрепи днес, е отчаяно необходима на работещите хора в цяла Европа и ще подкрепи възстановяването”, допълни Линч.

КНСБ оценява като позитивни текстовете на проекта за директива. Те предвиждат минимален праг на съотношение на минималната работна заплата към средната от 50% и 60% от медианната, периодично тестване адекватността на МРЗ чрез необходимите средства за издръжка на живот и изчисляването на „заплата за издръжка“, синдикатите да са част от национален консултативен орган по въпросите на МРЗ, 80% обхват на наемния труд с колективно трудово договаряне, фирмите, както и техните подизпълнители, при изпълняване на обществени поръчки или концесионни договори, да признават правото на сдружаване и да участват в колективно трудово договаряне, посочиха от синдикатите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.