„Книговище” предизвиква децата да четат с безплатна онлайн игра

„Книговище” предизвиква децата да четат с безплатна онлайн игра

Платформата „Книговище” предизвиква децата да четат повече като направи достъпа до своята онлайн игра безплатен. Хлапетата ще могат да се състезават и да покажат кой е запомнил най-много от прочетено произведение, попълвайки въпросниците към над 700 заглавия.

Книгите в платформата са за деца от 1-ви до 7-ми клас и включват както задължителна за учениците литература, така и странични художествени и научнопопулярни текстове. Децата могат да прочетат избраното от тях произведение далеч от компютъра, а след това допълнят и въпросника към него. Част от тях бяха създадени от самите деца като част от общата инициатива с образователното министерство за насърчаване на четенето. По време на онлайн играта хлапетата трупат точки и награди и се състезават със съучениците си, а учителят им поставя цели и ги насърчава с дигитални грамоти. Така педагозите имат още един помощник в дистанционното обучение, а родителите по-добри условия за работа вкъщи.

„В голямото междучасие децата искаха да играят в „Книговище“ от телефоните си и ме молеха да работят в „Книговище“ и в други учебни часове. Четяха уроците с лекота, започнаха да задават въпроси за тях и сами да търсят отговори в детските енциклопедии на „Книговище.“, споделя Елизабет Влаева, учител на третокласници в ОУ „Добри Чинтулов“ във Варна. Второкласниците във 2 „Б“ клас в ОУ „Иван Вазов“ в Силистра също са запалени по четенето благодарение на онлайн платформата.  „Определено четенето на книги в нашия клас се превърна в хоби“, казва учителят на класа Искра Добрева. „Всяко междучасие се ходи в училищната библиотека. Използва се свободното време за четене и най-вече за решаване на въпросници в любимото „Книговище“. А родителите споделят, че децата им искат да им се купуват книги и разменят книги със съучениците си.“

Освен на сайта www.knigovishte.bg, платформата ще бъде достъпна и от създадената от МОН платформа за дистанционно обучение https://edubg2020.wixsite.com/edubg, която обединява безплатните електронни образователни ресурси в страната.

 

Как работи играта?

Детето влиза в своя профил в „Книговище“ и намира въпросниците към книгите, които вече е прочело. Те са подредени по трудност и се решават за определено време. Правилните отговори носят определен брой точки, а неправилните отнемат точки. В определени извънредни ситуации детето може да помоли за рестарт на лошо решен въпросник. След като реши въпросника, детето вижда как се справя спрямо останалите.

Профилите на децата под 14 г. се създават от родител или учител. Платформата позволява и създаването на групови профили от страна на родители, учители, библиотекари, детски центрове, клубове по интереси и всякакви други групи, обединени от любовта към четенето. Групите свързват всички ученици във виртуален клас, в който те сравняват своите постижения. Възрастният може да организира онлайн състезания по четене или обсъждания на живо, да генерира грамоти и да следи успеха на всяко дете. Грамотите могат да бъдат персонализирани и така да поощряват децата според уменията им.

Освен че се забавляват, докато учат, в „Книговище“ децата могат да водят личен читателски дневник, да качват свои рисунки по прочетените текстове, да създават въпросници и да споделят мнението си за книгите. Така изграждат общност от любознайковци, която се разраства непрекъснато.

Вижте видео за това как работи платформата тук:

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.