Книга за първия български министър на просвещението влезе в библиотеката на Конгреса на САЩ

Книга за първия български министър на просвещението влезе в библиотеката на Конгреса на САЩ

Книга за първия български министър на просвещението д-р Георги Атанасович е включена в каталога на Конгресната библиотека на САЩ. Изследването е дело на д-р Мария Тошева, дългогодишен лекар в Свищовската болница.

За БТА д-р Тошева уточни, че в книгата е поместено фототипно издание на дисертацията на д-р Георги Атанасович.
Той е роден в Свищов през 1821 г. и завършва медицина в Париж през периода 1843-1848 година. В своя труд, представен пред научната общност в Медицинския факултет на Сорбоната на 17 юни 1848 година, д-р Атанасович изследва различни случаи на хеморагия при раждане, проблем, с който и днес се срещат акушер-гинеколозите по целия свят, уточни д-р Тошева.
Неговата дисертация е преведена от френски език и според съвременните специалисти и от днешна гледна точка има своята научна стойност.
За първи път пред българската аудитория, книгата е била представена в Свищов на 28 август 2017г. в салона на свищовската Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Димитър Павлович".
Тогава изданието е преведено за първи път на български език- близо 170 години след защитата на дисертацията му в Сорбоната. В книгата е представен като фототипно копие и пълният текст на френския оригинал на дисертацията.
За включването в каталога на библиотека на Конгреса на САЩ пред свищовската общественост е съобщил с писмо д-р Лъчезар Тошев, син на д-р Мария Тошева.
След завършване на своето образование д-р Атанасович се установява в Букурещ. Има четири деца. Преподавател е в Букурещкото медицинско училище, а по-късно преподавател по съдебна медицина и токсикология. Почетен професор е на Факултета по медицина и фармация в Букурещ и член на Висшия медицински съвет.
Пише много статии и се грижи за издаването на книги. Подпомага образованието в родния си град Свищов.
След Освобождението става министър на народната просвета в първия кабинет на България, оглавяван от Тодор Бурмов. След оттеглянето си от активна политическа дейност се завръща в Букурещ при семейството си.
По-късно семейни проблеми го връщат отново в Свищов, където умира през 1892 година. Погребан е в двора на църквата "Св. Троица".
Неговият изследвач д-р Мария Тошева по бащина линия е наследник на рода на Драган Цанков - два пъти министър-председател на България и народен представител в Учредителното събрание. Тя е автор и на книга, посветена на видните свищовски родове.
Според нея д-р Атанасович е представител на онова съсловие българи от 19 век, които въпреки че произхождат от небогати семейства, получават своето образование в престижните европейски университети с цената на много труд и старание.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.