Книга се подигра с името на Стоянка Мутафова (+ интервю по темата с МАрия Грубешлиева- Муки)
2

Книга се подигра с името на Стоянка Мутафова (+ интервю по темата с МАрия Грубешлиева- Муки)

Щерката на Марта Вачкова нарисувала шарж на корицата

Книгата „Стоянка Мутафова - Смях и сълзи“ се превърна в истинска горчилка както за вече покойната ни актриса, така и за дъщеря й Мария Грубешлиева- Муки и мениджърът Евгени Боянов. Приживе любимата на няколко поколения българи театралка се съгласява по молба на бившия директор на Сатирата- Рашко Младенов да допусне съпругата му- Милена Нейова в дома си и да й даде няколко интервюта, с уговорката, че те ще бъдат използвани за малка книжка за нея, Калоянчев и Парцалев, която ще бъде с благотворителна цел, разкриват близките й. Добротата й този път й изиграва лоша шега и освен, че изданието не е благотворително, то я осмива.

„Имаше й други хора, които по един или друг начин се опитаха да петнят името на Стояна, но осъзнаха грешката си и Муки прояви разбиране. Тук обаче положението е направо нагло“, заяви пред „Телеграф“ мениджърът на покойната ни актриса Евгени Боянов и допълва „ През 2018-та Рашко Младенов и Милена Нейова изтормозиха Стоянка и Муки по телефона и на финала те ги приеха. Тогава точно беше излязла биографичната й книга „Добър вечер, столетие мое“ и тя не искаше да прави каквото и да е друго издание, но факта, че ще е нещо малко и то с благотворителна цел я накара да приеме. Аз също бях там, затова думите, че не е ставало дума за благотворителност и малка обща книжка са смешни. Бях там и го чух с ушите си и съм готов да го кажа и в съдебната зала“.

Когато книгата е готова се оказва, че всъщност си е пълен формат и то само за Стоянка, без нито една нейна снимка и без да й кажат и да й дадат право на редакция или поне прочит. По-големия шок идва от факта, че на корицата има не снимка, а шарж , нарисуван от щерката на Марта Вачкова- Рада. „Донесоха книгата. Стояна благодари и я прие. Тя бе изключително фин човек, нямаше да си позволи да обиди нито Рашко, нито жена му. Като си тръгнаха, гледаше корицата и попита : „Това аз ли съм? Каква е тази подигравка?“, след което я хвърли на земята. Стана й много мъчно. Тук е мястото, в което искам да попитам, защо Рада не направи колаж на дядо си, а осмя нашата Стояна?“ гневно пази честа на Мутафова Евгени Боянов. В отговор на думите на Нейова, че никога не е ставало дума за пари, Боянов е категоричен: „Къде дават безплатен обяд. Стоянка не бе от хората, които ще си поискат, но това не значи, че ще я използват. Какви са тия спонсори? Коя е тя и какво общо има със Стоянка, че ще намира спонсори и ще изкарва пари на гърба й. Страхотна наглост“.

Екип на „Телеграф“ потърси за коментар бившият директор на Сатиричен театър „Алеко Константинов“- Рашко Младенов, който заяви : „Не знам защо ми звъните на мен. Аз общо с тази книга нямам. Жена ми я написа, издател е Явор Дачков“. Той допълни още : „Никога не е стоял въпрос за пари между нас“. Половинката му Милена Нейова също изказа своята позиция: „ Не знам какъв коментар да ви дам. Не сме имали уговорки за малки или големи книжки, нито за благотворителност. Книгата е спонсорирана от 13 века България и издадена от „Гласове“. Като беше жива Стоянка, отидохме с Рашко, дадох и един екземпляр, тя ми се разписа и това беше. Ако са имали претенции, да си ги е казала Стоянка, когато е била жива. Не виждам на какво отгоре сега ще ми предявяват съдебни искове“.

Дъщерята на Стоянка Мутафова- Мария Грубешлиева- Муки даде интервю за нас, където изрази своята позиция.

Муки: Няма да позволя никой да петни паметта на мама!

-Какво се случва с книгата „Стоянка Мутафова- Смях и сълзи „?

-Какво да се случва, излезе си книгата, не платиха на мама, тя си отиде и всичко потъна. Не ми е за парите, ще дам двойно повече, но няма да позволя някой да се гаври с паметта на майка ми.

-Рашко Младенов твърди, че нямал общо с изданието?

-От него тези думи не очаквах. Как може да каже, че няма общо при условие, че той доведе тази жена в къщата ни и майка ми се съгласи да говори само защото много го обичаше. След като си направиха няколко записа и дойдоха да оставят готовата книга, която се оказа не малко книжле, а голяма книга, повече не се обадиха. Боли ме. Болката по загубата на майка ми не минава и още повече ме боли, че всякакви хора гледат да изкарват пари не само докато беше жива, ами и на гърба на кончината й. Грозно е.

-Как се стигна до появата на книгата?

-Един ден Рашко се обади, даже аз вдигнах, каза, че искат да дойдат с жена си Миленка, да запишат мама за някаква малка книжка за артисти. Знаейки колко е скъп този човек на Стоянка му казах да заповядат. Започнаха да идват, Милена записваше нещо, а всеки мпът, когато попитах какво точно ще представлява тази „книжка за артисти „, тя все омотаваше нещо. Така разбрах, че има нещо гнило. Казах и на мама тогава, че нещо не е както трябва, но тя продължи да ги приема, заради Рашко.

-Стоянка успя ли да я види готова?

-Да. Един ден се появиха с книгата вкъщи. Дадоха един екземпляр. Освен, че не бяха питали мама за редакция, а бяха сложили какви ли не глупости вътре, вместо снимка на корица, Рада Миладинова направила шарж на Стояна. Що за подигравка е това. Майка ми прие екземпляра, благодари, но й стана много болно, а като си заминаха хвърли книгата, много се огорчи.

-Те твърдят, че ако сте имали претенции е трябвало да ги предявите, докато г-жа Мутафова е била жива?

-Интересно как да го направим, когато и аз и Евгени Боянов се борехме близо година за живота на мама. Търсехме начин да я върнем, но не успяхме... Боли ме и сега като ви го говоря. Съжалявам, но на мен живота и здравето на майка ми бяха по-важни от това да се занимавам с тях и жалките им и грозни постъпки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.