0

А генция „Монитор“ публикува заключителната част от извадките от  новата книга на журналиста от Би Би Си Марк Ърбан  The Skripal Files „Досиетата на Скрипал“, която по ирония на съдбата излезе в същия ден, в който Холандия заяви, че спецслужбите на страната са предотвратили хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическото оръжие в Хага. По-късно САЩ предявиха обвинения в хакерство към седем руснаци, четирима от които бяха същите, задържани в Хага. Някои от тях се свързват с отравянето на Скрипал.

Агенция „Монитор“ публикува заключителната част от извадките от  новата книга на журналиста от Би Би Си Марк Ърбан  The Skripal Files „Досиетата на Скрипал“, която по ирония на съдбата излезе в същия ден, в който Холандия заяви, че спецслужбите на страната са предотвратили хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическото оръжие в Хага. По-късно САЩ предявиха обвинения в хакерство към седем руснаци, четирима от които бяха същите, задържани в Хага. Някои от тях се свързват с отравянето на Скрипал.

В книгата си Ърбан подробно описва съвместната работа на ексътрудника на Главното разузнавателно управление /ГРУ/ с британските служби, неговата размяна с руски агенти, както и оставянето му в Солсбъри. 

След като прекъснал активната си разузнавателна дейност, Скрипал дори не се опитвал да се скрие, както някои други бивши агенти. Неговият адрес дори фигурирал в списъка на избирателите в Солсбъри, пише Ърбан. Журналистът обаче посочва, че е грешно да се смята, че полковникът е бил обикновен жител на града. След опита за отравяне с „Новичок“ сътрудниците на болницата вкарали фамилията на пациента в базата си данни и установили, че срещу нея стои указание към полицията: „да не бъде спиран“. До името на Скрипал бил написан и специален телефонен номер за връзка, допълва журналистът от Би Би Си.

Ърбан твърди в книгата си, че в Солсбъри руският полковник е скучаел. „Той правеше впечатление на човек, на когото се е наложило да се научи да убива времето си“, са точните думи на журналиста. В дома на бившия двоен агент било пълно с кутии от пъзели, които Скрипал обичал да реди. Той събирал и модели на кораби. Полковникът бързо намерил общ език със съседите си и много си общувал с хора от групата за подкрепа на бивши агенти. Тихия си живот в Солсбъри Скрипал разнообразявал с четенето на лекции.  

          Сергей и Юлия Скрипал не били в изолация

          Семейството на Скрипал не било поставено в изолация след опита за отравянето им, твърди Урбан. В болницата, в която били настанени, те били посещавани от свои близки. А след изписването им, веднага получили достъп до електронните си пощи, до социалните мрежи и личните си телефони, пише в книгата.  

          Полковникът се бои да звъни на майка си

          По думите на журналиста, Сергей Скрипал е много привързан към майка си Елана, но след инцидента в Солсбъри не й е звънил нито веднъж. Предполага се, че ескагентът се опасява, че беседата с майка му може да бъде записана, както бе записан разговорът между Юлия и братовчедка й Виктория. За разлика от Сергей, Юлия вече е говорила с баба си и й разказала как върви възстановяването им в Британия.