0

А генция „Монитор“ продължава да публикува извадки от новата книга на журналиста от Би Би Си Марк Ърбан  The Skripal Files „Досиетата на Скрипал“, която по ирония на съдбата излезе в същия ден, в който Холандия заяви, че спецслужбите на страната са предотвратили хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическото оръжие в Хага. По-късно САЩ предявиха обвинения в хакерство към седем руснаци, четирима от които бяха същите, задържани в Хага. Някои от тях се свързват с отравянето на Скрипал.

Агенция „Монитор“ продължава да публикува извадки от новата книга на журналиста от Би Би Си Марк Ърбан  The Skripal Files „Досиетата на Скрипал“, която по ирония на съдбата излезе в същия ден, в който Холандия заяви, че спецслужбите на страната са предотвратили хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическото оръжие в Хага. По-късно САЩ предявиха обвинения в хакерство към седем руснаци, четирима от които бяха същите, задържани в Хага. Някои от тях се свързват с отравянето на Скрипал.

В книгата си Ърбан подробно описва съвместната работа на ексътрудника на Главното разузнавателно управление /ГРУ/ с британските служби, неговата размяна с руски агенти, както и оставянето му в Солсбъри. 

Както пише журналистът, в края на 90-те години на миналия век на немските спецслужби се отдало да изведат от Русия човек, свързан с разработката на химическо оръжие. Ърбан не назовава името му в книгата си. Този човек изнесъл от страната образец на синтезираното вещество от типа „Новичок“. До онзи момент на Запад само били чували за това вещество, но никога не се били сблъсквали с негов образец. Германия тогава споделила „находката“ си със своите партньори от Швеция, САЩ, Великобритания, Холандия и Франция. Така „Новичок“ попаднал в лабораторията Портън-Даун, намираща се в близост до Солсбъри. Именно по тази причина, след години, нейните специалисти успели бързо да определят с какво именно вещество е отровен Скрипал и дъщеря му Юлия.

          Скрипал си сътрудничил с украинските спецслужби?

          Съществува версия, че руският полковник се е срещал с украински контраразузнавачи. „Възможно е Скрипал да е консултирал Службата за сигурност на Украйна за това как ГРУ може да действа в Източна Украйна“, пише Урбан. Самият Скрипал обаче не споменава за контакти с Киев.

          Предателят на Анна Чапман Александър Потеев е жив

          Бившият полковник на Службата за външна разузнаване ва Русия Александър Потеев се смята за отговорен за един от най-гръмките провали на руското разузнаване. Именно той предаде на американските спецслужби сведения за групата руски „спящи агенти“, в която влизаше и Ана Чапман. Срещу тези агенти през 2010 г. беше разменен Скрипал. Самият Потеев в разгара на скандала с изобличените шпиони заминава за САЩ с фалшив паспорт, разказва Урбан.

          През 2016 г., позовавайки се на анонимен източник, агенция Интерфакс съобщи за смъртта на Потеев. Официално потвърждение на излязлото съобщение обаче и няма и до днес, се казва в книгата на журналиста от Би Би Си. По негови данни, Потеев е жив, като за това твърдят източници, запознати със случая. Нещо повече – американската страна е уверена, че съобщението за смъртта на полковника е било пуснато с цел да се установи местонахождението на Потеев.

          Очаквайте третата част на The Skripal Files