0

С еверна Корея е извършила ново ракетно изпитание, информира "Ройтерс". Предполага се, че е била изстреляна балистична ракета.

Северна Корея е извършила ново ракетно изпитание, информира "Ройтерс". Предполага се, че е била изстреляна балистична ракета.

Това е третото ракетно изпитание за по-малко от 10 дни, извършено от КНДР. За предишните две комунистическият режим твърди, че са били на хиперзвукови ракети.

Според южнокорейския генерален щаб днешната ракета е била изстреляна в посока източно от Корейския полуостров. 

Ракетата е била изстреляна в 14,55 часа местно време (7:55 ч. българско). Въпреки международните санкции срещу Пхенян заради оръжейните му програми, той продължава да извършва изпитания. Предходните две бяха във вторник и на 5 януари, като на второто присъства и севернокорейският вожд Ким Чен-ун.

Военните на Южна Корея по-късно обявиха, че днес Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък обсег. Според тях двете ракети са били изстреляни от северната провинция Северен Пьонан.

Второто изпитание доведе до налагане на санкции от САЩ срещу петима севернокорейския представители, свързани със севернокорейската ракетна програма.

Говорител на севернокорейското външно министерство веднага след това упрекна САЩ, че нарочно влошават ситуацията. Сега заради новото ракетно изпитание и най-вече заради информациите, че ракетата е паднала, на корабите в района между Корейския полуостров и Япония, както и в Източнокитайско море и в Северния Пасифик се препоръчва да са внимателни и да уведомят властите, ако забележат непознат обект.

Северна Корея защитава ракетните си изпитания като легитимно право на самозащита. Севернокорейската държавна новинарска агенция пък заяви, че неотдавнашното разработване на нов тип севернокорейското оръжие е било част от усилията за модернизиране на националните отбранителни способности, а не е било насочено срещу конкретна страна или с цел да се навреди на сигурността на съседни държави.