Кметът на Троян Донка Михайлова: Искаме ясни правила за финансиране

Кметът на Троян Донка Михайлова: Искаме ясни правила за финансиране

Решението за оттегляне от Управителния съвет на Националното сдружение на общините беше взето с гласуване от всички представители на БСП в общото събрание на НСОРБ.

В продължение на 4-5 месеца кметовете от БСП поставяме настойчиво искането сдружението да преговаря с правителството за ясни процедури и критерии при разпределянето на средства с източник държавният бюджет. Управителният съвет не успя да постигне общо съгласие по тази тема. Повод за оттеглянето беше поредицата от няколко постановления, които оставиха над 80 български общини, с 1,300 млн. граждани, без допълнително финансиране. Истина е това, че по този начин средства са раздавани в различни периоди от различни правителства. Истина е и това, че ние считаме, че в тази практика трябва да бъде въведен ред в интерес на местното самоуправление в България. Според нас трябва да бъде обявена процедура за подаване на предложения от българските общини и да бъдат въведени критерии, според които ще бъдат отпускани средствата. Нормално е, когато се кандидатства за средства от държавния бюджет, да бъде представен работен проект, строително разрешение, да е ясно точно какъв обект ще бъде изграден със средствата, за които се кандидатства. Трябва да е ясно и колко граждани ще се възползват от тези средства. Досега те се отпускат без яснота как точно се прави подборът и без оценка по критерии за смисъла на проекта.

Ние оставаме членове на сдружението и ще продължим активно да работим за изпълнение на програмата, която стои пред сдружението за предстоящата година. За нас като членове на Националното сдружение на общините е важно да продължи процесът на финансова децентрализация в страната и да отстояваме своята позиция, част от дохода на физическите лица да остава в общините. Според нас това е начинът за финансово стабилизиране на общините вместо централизираното разпределение на средства.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.