Администрацията на община Стара Загора е стартирала процедурата за събаряне на още 93 незаконни сгради, основно на територията на квартал „Лозенец“, съобщи кметът Живко Тодоров преди багерите да „захапят“ първите от 54-те незаконни къщи в местността Карасиврия.

Градоначалникът е категоричен, че според общия устройствен план на града това място е отредено за зелена площ и че ще бъдат отстранявани всички постройки, които не отговарят на нормативните изисквания и действащото законодателство.

До момента през двата му мандата са били съборени над 200  къщи на различни места, още преди две години има избрана фирма , специализирана в тази дейност, това е кооперация „Синвекс“, в бюджета са заделени малко над 300 000 лв за отделните етапи.

Живко Тодоров попита риторично защо незаконните постройки са имали елзахранване и като как са били създадени партиди за плащането на използвания ток.

Районът, където трябваше да стартира събарянето бе отцепен от около 100 полицаи и жандармеристи, но до сблъсъци с населението не се  стигна. Буквално до последната минута преди багерът да навлезе обитателите изнасяха покъщнината си, нито един от тях не е подал документи за настаняване в общинско жилище като крайно нуждаещ се.

Сградите в местността Карасиврия са строени поетапно през последните 25-30 години, част от имотите /бивши лозя, раздадени по някогашно постановление на МС/ са били изкупени, има и пет-шест масивни сгради, за които притежателите им са си извадили необходимите строителни книжа.

Сред дошлите да присъстват на събарянето бяха зам. областният управител на Стара Загора Гергана Микова и евродепутът Ангел Джамбазки.

Никой не е в състояние да каже колко точно са жителите на ромския квартал Лозенец и каква част от сградите там са законно построени, призна старозагорският кмет, по неофициални данни там живеят над 30 000 души.

По темата: кмет багер
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Актьори и певци зоват за помощ за болна жена

БГ актьори и певци зоват за помощ във „Фейсбук“ за събиране на средства за лечение на 32-годишната Камелия Добрева от Стара Загора, която страда от остра Т-лимфобластна левкемия.

Нарушения на миниматура в 7-и клас ощетяват ученици под липите

Родители на седмокласници от старозагорското Шесто основно училище „Св. Никола“ сигнализират, че децата получават листовете с математически формули едва при започване на втората част от изпита. Това нарушение на указанията и инструкциите на образователното министерство, което според преподавателят по математика Любомир Любенов може да доведе до ощетяване с между 0 и 9 точки.