Кметът на Созопол пред

Кметът на Созопол пред "Телеграф медиа": Ще събаряме къщи на Буджака, ако установим че са незаконни, дори да са на олигарси

  • Единственият подстъп до морето, ограничено от къщата на Прокопиев, отворен чак след протести миналата година

Жители на Созопол протестираха днес на Буджака, срещу къщите и оградите, спиращи достъпа им до морето на най-живописната местност в района. Само преди два дни лъсна, че емблематичните скали, наречени "Германката", са блокирани от къщи с масивни огради, като се оказа, че едната е на подсъдимия разградски бизнесмен Иво Прокопиев. "Телеграф медиа" потърси за коментар кмета на Созопол Тихомир Янакиев:

- Г-н Янакиев,  хората в Созопол протестират  за пореден път срещу безобразията на богаташи, чиито палати са затворили достъпа до плажната ивица за простосмъртни. Проблемът е от години, подавани са многократно сигнали с искания към местната власт да осигури законният достъп до морето. Какво всъщност се случва? 

- Хората имат абсолютното право да протестират. Действително, няма спор, че това е проблем който е допуснат в годините назад и е крайно време да се реши. Инструктирал съм общинските служители веднага да започнат работа по този въпрос, да направят подробно обследване на защитената местност Колокита. Целта  е да установят къде и на кои точно места има регламентирани проходи, които трябва да осигуряват достъпа на гражданите до плажната ивица, която е държавна собственост. Всички проходи, за които  установим, че са блокирани с ограждения или по друг начин, ще бъдат отворени отново. Това ще стане чрез премахване на огради, бариери и други съоръжения, които са затворили достъпа до плажа, включително и сгради. 

- Кога ще се случи това?

- Започваме веднага, но трябва да се съобразим със забраната за строителни дейности, която е в сила през летния сезон. Това означава, че ако оградите и другите съоръжения представляват тип леки постройки и премахването им  не изискват използване на тежка техника, ще ги премахнем още сега на момента. Ако обаче се установи, че подстъпите към морето са блокирани от масивни строежи и за премахването им има нужда от тежка строителна техника ще изчакаме края на септември, когато ще падне забраната за строителство и тогава ще действаме. Все пак ние сме длъжни да спазваме закона и като местна власт да даваме пример на всички останали.  

- Има ли опасност този проблем да остане нерешен и нищо да не се промени?

- Такъв вариант няма и компромиси няма да бъдат правени за никого. Имаме воля и желание да се сложи край на тези проблеми, които висят от много години. Всичко, което изговорих като мерки и действия - това е само първата крачка която ще направим. Отделно от това - всички проекти, които се входират от сега нататък в община Созопол ще се гледат под лупа. Повтарям, няма да се допускат никакви компромиси. Защото ако за един може, то може и за всички, а така не става. Крайно време е  да покажем на гражданите, че живеем в правова държава, в която законите важат с еднаква сила за всички. 

- Вие бяхте избран за кмет на последните избори и сте на поста от 8 месеца, но преди това имахте ли представа колко сериозен е проблема с блокираните достъпи до плажа?

- Естествено, че съм знаел. Имах обща представа какво се случва, защото съм местен жител и като всички останали хора в Созопол знаех, виждах. Но все съм си мислел, че когато има одобрен проект той трябва да  съобразен с нормите на закона. Имах подозрения като всички нормални хора, че не е много редно защото законността трябва да кореспондира и с морала. Не само да е законно но и да е морално, а не да се оправдаваме че е законно, нищо че не изглежда много редно.

- Въпреки това обаче нищо не е било направено досега. Защо?

- Това не го знам. Този въпрос може да го зададете към предходния кмет Панайот Рейзи. Редно е той да ви отговори. Попитайте и другите компетентни институции в чиито правомощия е бил казуса като РДНСК. Като гледам сагите които се развиват и отговорите които дават, направо ми е неудобно да ги слушам.  От позицията си на кмет аз мога само да ви кажа, че отсега нататък всичко ще се промени. И ще направя всичко по силите си, за да спазим закона и да върнем доверието на гражданите в институцията на местната власт и доверието в законността. 

- Само преди два дни прокуратурата обяви частичните резултати от проверката й на строителството по морския бряг и се оказа, че именно на Буджака е едно от най-фрапиращите нарушения. Къщи с железни огради са препречили емблематичините скали на „Германката“. Мястото е напълно блокирано, а достъпът до морето е по тясна и опасна пътека. Защо се толерира това?

- Така е за съжаление. Всичко това е ставало през минали години с протекции на служители - общински или държавни. Затова предупреждавам че ние ще спазваме закона и запетайките в закона без никакъв компромис за никого.  

- Да не би причината да е, че къщата до въпросната опасна пътека е именно на подсъдимия бизнесмен Иво Прокопиев, както лъсна през изминалите дни?

- Нямам никаква представа дали Прокопиев е собственик и на какво, дори не знам на кои хора или фирми са къщите в този район. Но това и не ме интересува. Няма значение на кого е този или онзи имот и ограда. Щом е незаконна - ще бъде премахната. 

- Говорим за масивна постройка, препречила напълно достъпа до скалите. Как изобщо се е стигнало до разрешаването на построяването й, както и на останалите къщи там и означават ли думите ви, че  не само оградите но и сградите ще бъдат премахнати?

- Там единият подход е бил освободен миналата година след поредни протести на местни жители и на туристи. Но както казах започваме щателно обследване и на останалите подходи към морето. Пак повтарям - всичко което е изградено незоконно, ще бъде премахнато. Първо ще проверим достъпите към морето и плажа. В момента това ни е най-важно и спешно.  Къщите не са приоритет. Нека първо да решим проблема с плажната ивица и да осигурим безпрепятствен достъп на всички хора до държавната собственост, а оттам нататък ще работим и по незаконните сгради, за да проверим има ли такива и колко. Виждам че и прокуратурата показва решителност в тази посока, категорично декларира с действията си че има волята да се справи с тази порочна практика. Отделно и енергията на хората, които излязоха на протестите ни дава мотивация и увереност че защитаваме обществения интерес. 

- Означава ли това, че имате кураж да съборите разкошни крайморски къщи, чиито собственици са известни олигарси?

- Да, имаме и кураж и воля и законът е на наша страна. И не само воля, ние сме длъжни да изпълним предписанията на закона, включително и неговите санкции. Зае всичко за което установим, че е изградено незаконно, включително и къщи - бъдете сигурни че те ще бъдат примахнати и за нас е без значение чия собственост са те. Разбира се тук трябва да уточня, че говоря за доказано незаконни обекти, които попадат в компетенциите на община Созопол. Защото в зависимост от категорията на обекта има и такива за които компетентната институция относно премахването е ДНКС.  

- От протестите на хората стана ясно, че има и още други такива постройки. Така например през последните години бяха подавани редица сигнали, че пак на Буджака къща, ограничаваща достъпа до плажа, е построил и друг човек от кръга „Капитал“ – Йово Николов. Какво се случи с тези сигнали и как ще процедирате там, както и с всички подобни случаи?

- Както казах аз нямам информация кой имот на кого е собственост. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.