Кметът на Костенец теглил 17 хил.лв. от общинско предприятие

Кметът на Костенец теглил 17 хил.лв. от общинско предприятие

Обещал 30 хил.лв. на общински съветник за определено гласуване

Срещу разследвания за подкуп кмет на община Костенец Радостин Радев има данни и за други престъпления – длъжностно присвояване и безстопанственост, съобщи наблюдаващият прокурор от спецпрокуратурата Десислава Христова.

„В хода на разследването се натъкнахме на много други неправомерни действия, за които предстои всеобхватно и детайлно проучване и събиране на доказателства. Освен за незаконно съхранение на боеприпаси, за длъжностно присвояване – имаме данни, че кметът е изтеглил 17 000 лв. от касата на общинско предприятие, имаме данни и за проявена безстопанственост – кметът не е упражнил правомощията си по гаранционни договори, които са в полза на общината при изпълнени обществени поръчки“, каза прокурор Христова.

Радев и един бизнесмен са в ареста за 72 часа,

след което прокуратурата ще прецени за мерките им за неотклонение. Двамата бяха задържани на 17 юни т.г. при спецоперация в Костенец. „Досъдебното производство е започнало през март по информация подадена от Антикорупционната комисия. Използвани са СРС. До преди два дни основно направление на разследването е обещание от кмета да даде 30 000 лв. на общински съветник, за да гласува определено решение в негов интерес“, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев. В резултат на извършени последващи действия предметът на разследване ще бъде разширен.

„Няколко други случая предстои да бъдат разследвани, единият касае длъжностно присвояване на 17 000 лв. от общинско предприятие, вторият случай касае безстопанственост. В кабинета на кмета са намерени боеприпаси държани в нарушение на нормативните разпоредби, законното му оръжие също е съхранявано неправилно“, допълни Гешев. Кметът и бизнесменът са привлечени като съизвършители на корупционно престъпление по чл. 304 от НК.

Бизнесменът е управител на търговско дружество,

което спечелило обществена поръчка. Неприсъствено решение на общинския съвет в Костенец от 14 юни т.г. предпоставя упълномощаването на кмета да подпише запис на заповед към фонд „Земеделие“ за стартиране на плащанията по обществената поръчка.

"Това е поредният случай на добро взаимодействие между службите. Няма да спра да го повтарям, с оглед на това, че българските граждани трябва да знаят, че службите за сигурност, правораздавателната система в лицето на прокуратурата си вършат в повечето случаи добре работата“, каза Гешев. По думите му това е единственият начин да се отговори на недобросъвестното отношение към прокуратурата и службите и твърденията, че няма никакви резултати от борбата с корупцията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.