Кметът на Димитровград Иво Димов: При „Орешарски“ отделяха за проекти  по 2 минути

Кметът на Димитровград Иво Димов: При „Орешарски“ отделяха за проекти по 2 минути

Жалко е, когато партийните централи се намесват в работата на Националното сдружение на общините, което е най-голямата неправителствена организация на местното самоуправление.

Сигурен съм, че това не е решение на колегите кметове, които изключително много уважавам, а на „Позитано“. А колкото до техните мотиви за напускане смятам, че общините решават проблемите на всички граждани, независимо от тяхната принадлежност. Колегите от БСП настояват да има ясни правила, само че ако се върнем назад във времето, е добре да си спомним правилата и критериите, които кабинетът „Орешарски“ създаде по много афишираната публично-инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“. По нея трябваше да правим проекти, много общини хвърлиха време, средства и капацитет, за да могат тези проекти да се окомплектоват. Впоследствие десетки, стотици проекти бяха разгледани само за ден-два, за няколко часа, като средно на един такъв проект се падаха по 2 минути. По-добре да нямаме такива правила и отговорността да бъде изцяло на Министерския съвет и на управляващата партия, както е постановено в закона. Управителният съвет на НСОРБ търси начини в общините да влиза свеж финансов ресурс, да има финансова децентрализация, за която отдавна само говорим. Двата основни източника на приходи са държавният бюджет и местните данъци, които не могат да покрият очакванията на хората. Тук веднага отварям темата за републиканската пътна мрежа и за общинската. Те са еднакви по размер, но отпусканите пари са 9 към 1 в полза на държавните пътища. Въпросът е да намерим по-трайни източници на приходи, за да провеждаме съответните политики. Надявам се колегите от БСП да преосмислят наложената им позиция и да се върнат в Управителния съвет, за да работим както досега и да решаваме конкретни проблеми на българските общини.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.