Кметът на Царево Лапчев: Няма да се строи край Силистар

Кметът на Царево Лапчев: Няма да се строи край Силистар

Край местността Силистар няма да се строи, заяви кметът на Царево Георги Лапчев. На извънреден брифинг той категорично опроверга появилите се информации, че общинският съвет е одобрил ПУП за застрояване, в непосредствена близост до девствения плаж. Градоначалникът бе категоричен, че дори няма заявено инвестиционно намерение.

Лапчев обясни, че решението на местния парламент е провокирано от желанието на местната власт да осигури неограничен достъп  до плажната ивица за туристите. 

„Това решение е от изключителна важност за Община Царево, тъй като чрез него се преодолява ограниченият от последните години достъп за гражданите и гостите на Общината до плаж "Силистар" от предишния собственик на имота. Съществуващият достъп до плажа представлява горски път, неотразен в кадастралната карта, преминаващ през частен имот”, коментира кметът Лапчев. Той направи изявлението си край местността Силистар и показа границите на одобрения ПУП, който се намира на 50 метра от пясъчната ивица. Там минава и единственият черен път, който води до морето.

„Идеята на Общинския съвет е този път повече никога да не бъде затварян и да се лишим от проблемите, наречени „ограда на пътя“. Още стоят останките от оградата, която някой беше сложил миналата година и тук имаше скандали, дори се стигна до сбиване“, каза Георги Лапчев.

На около 500 м от плажната ивица се намира бившият свинарник, който е урбанизирана територия, обясни още кметът на Царево. През годините обаче частният терен сменил няколко собственика, като след една от сделките пътят изчезнал от Кадастралната карта и станал част от имота. Този парадокс довел до внасянето на докладната за допускане за изработка на проект за ПУП на терена, гласуван на последната сесия. Акцентът в нея бил решаването на проблема с въпросната част от пътя.

„Този път е изчезнал от Кадастъра и през него не може да се минава, ако собственикът не желае. Миналата година направихме опит да заобиколим и трасето да минава през гората, но ПП „Странджа“ се възпротиви със свое решение. Имаме решение и на РИОСВ, което също забранява подобно нещо. Това е единственият път до плажа. Общинският съвет се опита да не позволи на собственика да строи в този участък, след като той придобие публичен характер“, коментира Лапчев и определи като фейк новини, които създават сериозно обществено напрежение, тиражираните информации, че плаж „Силистар“ ще бъде застроен.

"Желанието на общината е тук изобщо да не се строи. Затова се опитваме да ограничим до максимум възможностите на онези, които все пак по закон биха имали право да строят в бъдеще", каза още кметът на Царево. Той категорично опроверга и твърдението, че теренът е част от ПП „Странджа“.

Според него имотът е със статут на урбанизирана територия от преди повече от 40 години и преди съществуването на ПП „Странджа“. Паркът е обявен за национален със заповед на министъра на МОСВ през 1995 г. и прекатегоризиран като природен 5 години по-късно. Поради тази причина въпросният имот няма как да е включен в границите му, обясни още градоначалникът.

Проблемът ще бъде дискутиран и на извънредна Кръгла маса в началото на септември.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.