Кметът на Благоевград отмени бонусите на общинари за извънредна работа

Кметът на Благоевград отмени бонусите на общинари за извънредна работа

Кметът на Благоевград Илко Стоянов е отменил заповед на предишното общинско ръководство за изплащане на допълнително материално стимулиране, заради допуснати законови нарушения, съобщава Фокус.

Стоянов обясни, че временно изпълняващия длъжността кмет на Ясен Попвасилев е разписал заповед за допълнително стимулиране на целия състав на общината в размер на една допълнителна заплата. Въпросното ДМС е било за второто тримесечие на годината. Според Стоянов не е спазен законът при издаването на заповедта, което е наложило тя да бъде спряна. Първото допуснато нарушение е, че не е посочени източникът, от който са отделени въпросните финансови средства. Освен това не е била направена оценка на служителите, на базата на която би следвало да се отпускат подобни материални стимулирания.

Кметът на Благоевград подчерта, че всички служители ще получат допълнителни възнаграждения, но това ще стане след изчистване на допуснатите нарушения. Стоянов допълни, че се прави и проверка във връзка със заповед, в която са разписани сумите, които ще получат хората от Общината, които са работили по време на изборите. По думите му любопитно е, че на част от общинското ръководство са писани по 20 часа извънреден труд и то в три последователни дни. Самите възнаграждения също са по-големи от тези, които са били предвидени по време на местните избори през 2019 г.

Директорът на финансовата дирекция в Община Благоевград Борис Механджийски каза, че става дум за между 6 – 8 пъти по-високи възнаграждения, сравнено с изборите преди 2 години.

Илко Стоянов бе категоричен, че на служителите трябва да се дава ДМС, но то трябва да се получава с приоритет от тези, които получават най-ниски заплати. Предстои да бъдат изготвени ясни и точни критерии при какви условия ще се дават такива допълните средства и най-важното – ще се извърши оценка на служителите, на базата на която ще се прецени кой какво ДМС трябва да получи като размер.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.