0

Р айонната прокуратура в Пазарджик образува досъдебно производство срещу вече бившия кмет на село Черногорово по сигнал за купуване на гласове. Малко преди първия тур на изборите в социалните мрежи се разпространи видеоклип, на който се вижда как, като кандидат за шести мандат, Емил Захариев организира томбола за личния си автомобил срещу гласуване. По информация на „Монитор“ обаче дори и след изборите Захариев не е дал обещания джип на никого.

Районната прокуратура в Пазарджик образува досъдебно производство срещу вече бившия кмет на село Черногорово по сигнал за купуване на гласове. Малко преди първия тур на изборите в социалните мрежи се разпространи видеоклип, на който се вижда как, като кандидат за шести мандат, Емил Захариев организира томбола за личния си автомобил срещу гласуване. По информация на „Монитор“ обаче дори и след изборите Захариев не е дал обещания джип на никого.

Повдигнатото му обвинение е за предлагане на облага с цел склоняване на избирателите да гласуват за определен кандидат. Ако престъплението бъде доказано, Захариев може да получи от 1 до 6 години затвор и глоба от 10 до 20 000 лева.

Междувременно Районна прокуратура-Плевен образува две досъдебни производства във връзка с постъпили в нощта на изборите сигнали за купуване на гласове. На 27 октомври вечерта, малко след официалния край на изборния ден в прокуратурата, е постъпил сигнал за купуване на гласове в жилищния район в близост до автогарата в града. Незабавно са образувани две досъдебни производства и са предприети неотложни процесуално-следствени действия. Късно през нощта са проведени разпити пред дежурен съдия на свидетели на престъплението.


По едното досъдебно производство към наказателна отговорност е привлечен мъж на 42 години от Плевен. Той е признал вината си и е поискал да сключи споразумение с Районната прокуратура. По силата на постигнатото споразумение на обвиняемия се налага наказание 10 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което се отлага с три години изпитателен срок, глоба в размер на 5 000 лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност за срок от три години. Споразумението е внесено за одобрение в Районния съд. По второто досъдебно производство разследването продължава, като към наказателна отговорност е привлечен мъж на 37 г. от Плевен. С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа и след внесено предложение до Районния съд му е наложена постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В същото време пък главният прокурор Сотир Цацаров поряза Мая Манолова за твърденията й за изборни нарушения в ромските махали. От инициативния комитет на кандидатката за столичен кмет преди два дни изпратиха искане до обвинител №1 за прокурори и разследващи полицаи във всички т.нар ромски секции в София по време на балотажа. В разпространен до медиите отговор от офиса на обвинител №1 посочиха, че екипът на опозиционния кандидат-кмет не е дал никакви конкретни данни за търговия с гласове.

В самия сигнал от председателя на ИК Никола Вапцаров и адв. Минчо Спасов се говори за „безпрецедентно купуване на гласове” в секции с преобладаващо ромско население във „Филиповци“, „Красна поляна“, „Люлин“, „Слатина“ и „другите покрайнини на град София”.

От комитета призовават: „Настоятелно МОЛЯ да организирате извънредно дежурство на всички прокурори и разследващи полицаи, които не са в разрешен отпуск, лично да присъстват със служебни и лични автомобили в ромските квартали на София, за да констатират купуването на гласове, което се готви повсеместно”.

В отговор Цацаров посочва какъв е стандартният ред, по който се организира защитата на политическите права на гражданите в изборния ден – градският прокурор и директорът на СДВР работят заедно, през деня дежурни прокурори могат да реагират на конкретни сигнали, в това число – и подадени онлайн.

„В подадения от вас сигнал липсват каквито и да е конкретни твърдения за извършени престъпления против политическите права на гражданите, освен общото заключение за „безпрецедентно купуване на гласове” в избирателни секции, за които сте приложили резултатите от първия тур на изборите”, отбелязва Цацаров.