0
  • Само Бургас, Търново, Стара Загора, Кърджали и Монтана с управници от раз, Варна и Хасково на кантар

  • Балотажи ще решат изхода от съревнованието в 75% от областните градове

  • Фандъкова води на Манолова с близо 10 на сто, но битката за София отива на втори тур

Кметският вот отива на поправителен. Битката за почти 75% от областните градове ще се решава на балотаж. Това сочат предварителните резултати от проведения първи тур на местните избори.

  • Само Бургас, Търново, Стара Загора, Кърджали и Монтана с управници от раз, Варна и Хасково на кантар

  • Балотажи ще решат изхода от съревнованието в 75% от областните градове

  • Фандъкова води на Манолова с близо 10 на сто, но битката за София отива на втори тур

Кметският вот отива на поправителен. Битката за почти 75% от областните градове ще се решава на балотаж. Това сочат предварителните резултати от проведения първи тур на местните избори.

На тях само пет от големите населени места успяха да излъчат градоначалници от раз – Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Кърджали и Монтана преизбраха за пореден мандат кметовете си Димитър Николов, Даниел Панов, Живко Тодоров, Хасан Азис и Златко Живков. Четирима от тях бяха издигнати от ГЕРБ в коалиция със сините. В Кърджали пък екзит половете дават на дългогодишния кмет от ДПС Хасан Азис 51% подкрепа. В същото време настоящият градоначалник на Варна Иван Портних е получил 49,1% от вота на жителите на града, отишли до урните и е възможно при окончателното преброяване да се окаже победител още на първия тур, а градът да има избран кмет от раз. Същото е положението в Хасково.

Останалите 20 областни градове, в това число и София, обаче със сигурност отиват на балотаж. За справка, на местните избори през 2015 г. в 11 от 27-те големи населени места бяха избрани кметове още на първия тур, като 10 от тях си избраха управници от ГЕРБ. В момента управляващата партия, която се яви на тези избори в национална коалиция със СДС, взема от раз само четири от областните градове, като според предварителните данни води в 14 от останалите.


Проведеният вот ще се запомни и с доста вяла избирателна активност,

която към 17.30 часа бе едва 42,8% - с около процент по-ниска от същия час към 2015 г. До редакционното приключване на броя все още не беше ясно дали до края на изборния ден е успяла да премине 50%.

Три огромни изненади поднесе първият тур на местния вот, като едната безспорно е в София. Настоящият кмет Йорданка Фандъкова води с близо 10% пред бившия омбудсман, подкрепен от БСП - Мая Манолова, но въпреки това съревнованието между двете ще се решава идната неделя. Според екзит половете Фандъкова е получила 34-35% срещу около 25% за Манолова. Избирателите в столицата обаче


удариха звучен шамар на кандидата за кмет на олигархично обвързаната коалиция


„Демократична България“, събрала в едно партиите на задкулисието „Да, България“, ДСБ и „Зелените“ - Борислав Игнатов. Подкрепата за него се колебае между трето и четвърто място на вота, като е възможно да загуби дори в състезанието с кандидата на „Спаси София“ Борис Бонев. Двамата получават според социолозите между 13 и 14% от гласовете на хората, отишли до урните. Игнатов не е бил припознат дори от хората, подкрепили „Демократична България“, като получава с 3% по-малко от гласовете, събрани от листата за общински съветници на коалицията. Номинираният от ВМРО кандидат за кмет Ангел Джамбазки е получил около 4%, а друг от кандидатите за градоначалник – лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, е бил подкрепен от едва 1,6% от упражнилите правото си на глас столичани.

Предварителните разчети от вота за общински съветници показват, че ГЕРБ ще има отново мнозинство в местния парламент на столицата с 32,2% от вота. Втори според екзит половете са „Демократична България“ с около 17%, а червените са едва трети – с около 16%, което е двойно по-малко от ГЕРБ и с близо 9% по-малко от гласовете, получени от подкрепения от тях кандидат Мая Манолова.

Друга от изненадите беше поднесена от Пловдив, където


кандидатът на ВМРО-НФСБ – Славчо Атанасов изненадващо се оказа трети,

макар по време на кампанията да бе сочен от социолозите за сигурен участник в бъдещ балотаж. Така на втори тур отиват настоящият областен управител и кандидат за кмет Здравко Димитров, издигнат от ГЕРБ-СДС, и номинираната от Съюз за Пловдив Дани Каназирева.

От Русе пък дойде третата огромна изненада. Битката за кметския пост в крайдунавския град ще се решава също на балотаж идната неделя, но в нея поведе номинираният от БСП настоящ соцдепутат Пенчо Милков. Кандидатът на ГЕРБ Диана Иванова остана втора.