0

К метове и депутати се състезаваха в чупене, белене и аранжиране на нарязани яйца по време на тазгодишния традиционен Празник на яйцето, който се проведе в Павликени.

Кметове и депутати се състезаваха в чупене, белене и аранжиране на нарязани яйца по време на тазгодишния традиционен Празник на яйцето, който се проведе в Павликени.

На празника присъстваха над 5000 жители и гости на града. В неделя от рано сутринта в градския парк закипя трескава подготовка за събитието. В специална шатра местната готвачка Елена Божанова забърка стотици омлети и палачинки за гостите на събитието. „Тайната на добрия омлет е, че се прави с щипка любов и с яйца от Павликени“, разказа тя, докато разбъркваше сместа. Над 4000 яйца, дарени от местен спонсор, отидоха за приготвяне на ястия, за спортни надпревари, награди и др. по време на празника.

Зоокът в Павликени представи яйца от над 46 вида птици – фазани, пъдпъдък, щраус, зеброва амадинка, нанду, токачка, зелени яйца от араукана и много други. Голяма част от тях са събрани от птиците, които са показани в зоопарка, а останалите са дарение.

Селски кът организираха членовете на Народно читалище „Братство-1884“. Те показаха носии и песни от павликенския край, а жените от народния хор бяха приготвили и много кулинарни изкушения за гостите. „Селския кът трябва да има много богата трапеза, хората да са усмихнати“, каза секретарят на читалището Петър Петров.

Спортни игри, кулинарни състезания, изложения, изкуство с яйца и концерт съпътстваха празничната програма през целия ден. И тази година бяха организирани атрактивните игри между представители на местната власт в страната.

Секретарят на община Златарица Таня Лазарова се справи най-бързо с отделянето на белтъци от жълтъци. Във втората надпревара, където трябваше да се обелят най-много яйца, спечели народният представител Явор Божанков, който обели 18 яйца. В естетската дисциплина за аранжиране на поднос с яйца най-добре се представи заместник областния управител Ивета Кабакчиева.

Кулинарния конкурс на изделия, приготвени от яйца отново впечатли всички участници в Празника на яйцето. Всички оценки в конкурса даваше жури с председател Иван Звездев. Ястията бяха подредени на маси близо до сцената и всеки можеше да ги разгледа и опита. Специална томбола с голяма награда електрически скутер беше проведена с публиката. Готвачите Румен Маринов и Петко Петков представиха бананов фостър, петифури, великденски курабийки с мандаринов вкус, фаршировани яйца, панирани яйца с кокосови стърготини, яйчено руло с крема сирене и мус от меса и мини питки с печено пиле. Звездите на вечерта бяха изпълнителите от „Скандау”