Кметовете на 4 села в община Септември-Семчиново, Варвара, Ветрен дол и Симеоновец излязоха на протест срещу складирането на бали с отпадъци на входа на село Варвара недалеч от бившия комбинат“ Стоманени тръби“. Искаме да развиваме селски туризъм, а не да ставаме кофа за боклук, категорични са селските управници, които са подкрепени от кмета на общината Марин Рачев.

Несъгласни с натрупаните тонове отпадъци са и общински съветници, жители на селата и представители на Инициативния комитет „ Вън „ спасителите“ от община Септември“. Недоволните настояват собственикът на боклуците, както и тези на терена да си ги вдигнат оттам доброволно, а  пазарджишката РИОСВ да си оттегли разрешението, което е издала за складирането на отпадъците на това място.

Според новия кмет на село Варвара Димитър Деянов и в последните дни се е наблюдавало доставяне на нови количества от този отпадък на утвърдените от екоинспекцията площадки. Местните хора са категорични, че ако балите не бъдат вдигнати от района ще излязат на протест пред сградата на РИОСВ в Пазарджик.

Площадката за съхраняване на отпадъци от хартия и картон в с.Варвара отговаря на изискванията на Закона за управление на отпадците. Теренът отстои на разстояние от асфалтиран път, площадката е оградена , охраняема е и с видеонаблюдение, пожарообезопасена е. Отпадъците са собственост на „Екобулхарт“ЕООД и са внос от чужбина.

Приети са от дружеството въз основа на документи, изискващи се по реда на Регламент (EО) № 1013/2006 на Европейския парламент относно превози на отпадъци и разрешение от МОСВ – нотификация.

На площадката се извършва само съхранение на балирани неопасни отпадъци от хартия и картон, които са предназначени за рециклиране в инсталация в с. Главиница, община Пазарджик, категорични са от местната Регионална инспекция за околна среда и води.

 

 

 

По темата: отпадъци
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Полицейски патрули пропускат от и към ромския квартал“ Луковица“ в Пещера

Два контролно-пропускателни пункта са обособени на ул.“Свобода“ и на ул.“ П.Раков“ в Пещера, с помощта на които се ограничава движението от и към квартал „ Луковица“ в града. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов.