Кмет затвори село за масов лов на глигани по улиците

Кмет затвори село за масов лов на глигани по улиците

Матео Няколини - кметът намиращото се в планините зад адриатическия курорт Римини село Мондаино, организира из него в събота масов лов на буквално превзелите го глигани.

И за да не станата сакатлъци, началникът на населеното място забрани движението на моторни превозни средства по улиците и площадите, затворени през целия ден бяха училището, детската градина, спортните съоръжения, обществените сгради, магазините, кръчмите и т.н. А местните жители, които не пожелаха да напуснат селото докато трае ожесточената гонка на диви прасета, бяха принудени да останат заключени по домовете си чак до падането на нощта.

Кметът Няколини мотивира заповедта си за затварянето на Мондаино и за поканата на ловджиите от района да се развихрят в събота из него с превръщането на глиганите в истинска напаст за населеното място. Защото тяхната популация в планината наоколо напоследък се била увеличила рязко, горите им станали тесни и те зашетали на воля из Мондаино и включените в общината 3 – 4 махали. Освен че плашели денонощно живеещите тъдява хора, дивите прасета започнали да правят поразии с щети за много пари – атакували мазета, където унищожавали всичко, което им попадне пред погледа, риели и мачкали градини и ниви, налитали редовно на домашни животни, обръщали пчелни кошери. Ето защо организираната от кмета на Мондаино акция срещу горските нашественици бе подкрепена от Националната конфедерация на земеделските производители, която припомни, че броят на дивите прасета в планинските райони на Италия вече надхвърля един милион. Като според браншовия синдикат те ставали все по-опасно за хората и вредни за селскостопанската реколта и опасни за добитъка на животновъдите.

Естествено природозащитниците взеха веднага на мушка Матео Няколини заради масовото изтребление на безобидните според тях глигани и призоваха съселяните му да го свалят от власт. Засега обаче такава перспектива не се очертава, дори напротив – след акцията кметът бил станал още по-популярен, като от примера му вече били заразени колегите му от съседните общини. А що се отнася до плячката на развихрилите се из Мондаино в събота авджии, то тя никак не била скромна – убитите прасета били над дузина.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.