Кмет забрани напояване, поливане и пълнене на басейни

Кмет забрани напояване, поливане и пълнене на басейни

Кметът на Община Добричка Соня Георгиева издаде Заповед за забрана за ползване на питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тротоари, тераси, моторни превозни средства, пълнене на басейни и резервоари с вместимост над 500 литра, при евентуално възобновяване на водоснабдяването на село Стожер.

Заповедта е заради обявеното частично бедствено положение в село Стожер до 12 август. Решението бе взето от Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия в Община Добричка. Извънредното заседание бе свикано спешно от кмета на Община Добричка Соня Георгиева заради критичната ситуация с водоснабдяването в село Стожер. Пред членовете на Щаба кметът Георгиева направи кратка ретроспекция на проблема, който датира от години. За безводието в село Стожер са сезирани Министерството на регионалното развитие и благоустройството и „Български ВиК холдинг“ ЕАД. Присъстващите на заседанието на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия единодушно подкрепиха предложението на Соня Георгиева за неотложно обявяване на частично бедствено положение в село Стожер.

Село Стожер има 1 600 жители и е най-голямото село в Община Добричка. Проблемите с водоснабдяването са от години, но през последните 4 месеца положението стана нетърпимо. Чешмите на хората са сухи през по-голямата част от денонощието, а когато все пак от тях потече нещо, то е мътно и пълно с всякакви частици. Много малка част от жителите на Стожер имат кладенци. Заради безводието детската градина и Социалният патронаж преустановиха работа.

За да се овладее бедствието, кметът Соня Георгиева разпореди да се предприемат незабавни мерки, част от които са: сформиране на експертна комисия, която да проучи съществуващите водоизточници, като се запознае и с предложението от „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД за алтернативно водоснабдяване, както и с изготвения инвестиционен проект, възложен от Общината, и представи експертно становище за възможностите за нормализиране на водоснабдяването в срока на заповедта; да се изготви експертиза за състоянието на сондаж „Стожер“, при установяване на възможност за експлоатация на сондажа, да се предприемат действия по почистване и възстановяване; „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД да осигури водоноски/цистерни с вода за задоволяване на нуждите от вода за питейно-битови нужди; Регионална здравна инспекция – Добрич, ежедневно да взема проби за пълен мониторинг на качеството на водата до достигане на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, и периодично да уведомява Община Добричка за резултата от тях; изпълнителният директор на „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД да докладва на оперативния дежурен по Общински съвет за сигурност на всеки 4 часа за предприетите действия за  възстановяване на водоподаването в с. Стожер; директорът на РС ПБЗН да следи обстановката в с. Стожер предвид високите температури и липсата на вода, да има готовност да реагира при евентуално възникване на пожари; началникът на II РУ на МВР да организира охраната на населеното място в случай, че възникнат безредици.

 

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.