Кмет съди прокуратурата за причинени вреди от съдебно дело

Кмет съди прокуратурата за причинени вреди от съдебно дело

Кметът на община Белово Костадин Варев е завел дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за причинени вреди от водено съдебно дело. Сагата по обвинения за нанесени щети на общината от неизгодни сделки е продължила повече от 10 години и затова градоначалникът претендира държавното обвинение да му плати по два иска по 50 000 лв.

Въпросният процес, накърнил авторитета и здравето на Костадин Варев, започва през 2002 г., когато сегашният кмет на Белово е оглавявал Общинския съвет в града, а на кметския стол е бил Веселин Найденов. Двамата са били подведени под отговорност за продажбата на 80 % от капитала на транспортното дружество“ Белтранс“.

Според прокуратурата приватизацията на фирмата е ощетила община Белово с 250 000 лв.  Другото обвинение е заради три решения на Общинския съвет - за безвъзмездно отдаване за ползване на минералния плаж в местността „Топлата вода“, за частично изменение на застроителния и регулационния план на гр. Белово и за актуализация на месечна вноска за учредено право на ползване на имот публична общинска собственост „Плувен комплекс“.

В крайна сметка след неколкократни връщания от Апелативния съд в Пловдив, поправки на обвинителния акт, гледане на делото от благоевградските магистрати по разпореждане на Върховния касационен съд, Варев е оправдан и по двете обвинения. В исковите молби за претендираното обезщетение от нанесените вреди кметът на Белово се мотивира, че е изпитвал притеснения и страх от повдигнатите обвинения, които го изтощили психически и морално, сринали човешкото му достойнство.

От всичко това той страдал и се измъчвал, и се чувствал опозорен пред колегите, близки и приятели. Получил високо кръвно, започнал да пие хапчета, които приемал и досега. Според бивши служители, с които работил Варев, след повдигнатите обвинения хората в града се настроили срещу него, бизнесът му се сринал, не го избрали отново за шеф на ситипарламента заради съдебното преследване. Друга свидетелка пък разказва, че по време на предизборна кампания при срещи съграждани ставал обект на подвиквания и упреци, пряко го обвинявали, че е престъпник. Делото е обявено за решаване.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.