Кмет дава свои 1000 лева, ако до 8 март двойка се ожени в селото
5

Кмет дава свои 1000 лева, ако до 8 март двойка се ожени в селото

Кмет дава свои 1000 лева, ако до 8 март двойка се ожени в селото

   Венцислав Георгиев, няколко мандата кмет на село Митиново, което отстои само на 6 км от общинския център Петрич обеща по телевизията пред цяла България, че дава бонус 1000 лева лични пари на тази двойка ерген и мома, която се ожени до 8 март.

   Венцислав Георгиев, няколко мандата кмет на село Митиново, което отстои само на 6 км от общинския център Петрич обеща по телевизията пред цяла България, че дава бонус 1000 лева лични пари на тази двойка ерген и мома, която се ожени до 8 март. Наградата Венци, както го наричат всички в селото обявил на 14 февруари, когато в петричкото село повече се набляга на Трифон Зарезан, отколкото на Свети Валентин.   Селото наброява по постоянен адрес само 354 жители, но в него живеят доста повече, защото имат жилища и в Петрич:

 „Идеята ми хрумна на Трифон Зарезан, който някои го наричат и Ден на влюбените. Селото ни не е голямо, но над 50 са момите и ергените, на които отдавна им е време за сватба, разказа за „Телеграф“ кметът Венци Георгиев. Той е управник вече трети мандат, но винаги е усмихнат и в настроение. След като са видели сутринта по телевизията, че не се шегува вече сериозно са го потърсили ергени, за да се уверят още веднъж, че няма майтап. От години в селото не е сключван брак и вдигана сватба. Това ме накара да насърча поне една от двойките, мераклии за сватба. Готов съм да организирам по най-бързия начин венчавка и празненство на площада, Хиляда лева е повече от моята заплата, но мога да си ги позволя. Е, ако 20 двойки решат да се венчаят наведнъж до 8 март ще видя бая зор“, допълни кметът.

   „Ако един от партньорите доведе булка или младоженец от друго място бонуса се вдига на 1100 лева. Готов съм и да кумуваме с кметшата. Единственото ми условие е младоженците да живеят постоянно в селото ни, казва кметът. Тук има земеделска работа за много работни ръце. Има лозя, има зеленчукови градини и оранжерии, земята ни е плодородна, и се отплаща богато на работливите“, подчертава плюсовете за живот в Митиново управникът. Но той с огорчение подчерта, че по-младото от него поколение не искат да поемат отговорност за семейство: „ Днешната младеж са малко саможивляци, не искат да имат ангажименти към половинки, да се грижат за друг”, смята Венци Георгиев.

   В селото оживено се коментира офертата на кмета... „Не се женат тея магариня! По цел ден играят карти в кръчмата. Момите се меркат навън само привечер, повечето помагат на майките си в къщната работа и чакат некой да ги  потърси с пръстен“, коментира възрастен дядо. А баба на неговата възраст го допълва шеговито: „За 1000 лева защо да не вдигнем сватба още един път. Ще потропаме хора, ще има после какво да сложим на трапезата“.

   В село Митиново няма ритуална зала. Поп обаче може да се викне от Петрич и венчавката да стане на площада.. Празненството в селския ресторант, а хората ще се вият отвън на площада. 

Снимки: Нова ТВ 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.