Клубът „Билдерберг“ три дни бистри проблемите на света на тайно място в Торино

Клубът „Билдерберг“ три дни бистри проблемите на света на тайно място в Торино

Световният елитарен клуб на банкерите и индустриалците „Билдерберг“ ще бистри от четвъртък до неделя в Торино проблемите, пред които е изправено човечеството. В 66-та поредна годишна среща на забулената в тайна организация ще участват 128 делегати, две трети от които според устава са от Европа, а останалите - от Северна Америка.

Сред тях са шефове на мощни банки, управители на мултинационални концерни, министри на икономиката и финансите на влиятелни държави, университетски професори и медийни магнати. За пръв път на форума е поканен и висш прелат на Ватикана – държавният секретар на папската държавица кардинал Пиетро Паролин.Точното място на срещата обаче не е известно, по традиция то се държи в строга тайна.

За разлика от миналата година, когато в американския щат Вирджиния елитът на света е обсъждал основно миграционните процеси, според пресцентъра на клуба през следващите дни главна тема на разговорите в Торино ще бъде набиращият скорост в Европа популизъм. Като според някои наблюдатели Италия е избрана за домакин на срещата на „Билдерберг“ защото е най-голямата европейска страна, в която действащият популизъм вече е облечен във власт и развитието на свързаните с него обществени процеси би трябвало да даде представа за бъдещето му както в регионален, така и в планетарен план. Другите точки в дневния ред са отношенията с Русия, предстоящите средносрочни избори в САЩ, световното лидерство на последните две страни, неравенството на половете, бъдещето на световния пазар на труда, изкуственият интелект. С особен интерес се очакват и дискусиите по създаването и функционирането на т. нар. квантов компютър, отношенията между Саудитска Арабия и Иран, навлизането на медиите в ерата на „пост-истините“ и др.

Интересен факт от устава на създадения през 1954 г. от банкера Давид Рокфелер елитарен клуб е това, че участниците могат да оповестяват зародилите се на поредната среща идеи за управлението на световната икономика, но без да посочват кой ги е лансирал. Друг любопитен момент е този, че разходите на цялата среща се заплащат от членовете на директората на „Билдерберг“ от страната – домакин. Така в Торино би трябвало да се изръсят яко президентът на ФИАТ Джон Елкан и известната телевизионна журналистка и водеща Лили Грубер.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.