Клошари изкарват по 2 бона от кофите

Смениха каруцитe с коли

Клошари изкарват по 2 бона от кофите

Пропиляват ги за хазарт и пиячка

Kлошарите вдигнаха стандарта и вече не ходят по кофите пеша, а с коли. Нов вид бездомници се появиха в столицата, дори в средите ги наричат ВИП клошари.

Те са облечени добре, ходят само по елитните квартали, откъдето събират маркови дрехи, обувки, дори някой изхвърлен лев. А от медта си докарват най-много пари - между 9 и 10 лева на кило от вторичните суровини. Така бездомниците от кофите вземат близо, че понякога и над 2000 лв. заплата.

Райониране

Над 2000 души на ден в София си изкарват прехраната, като събират отпадъци. Те са си разпределили кофите по райони и ресори. Едни събират само хартия, други - само желязо. ВИП клошари вече щъкат из столицата. Бездомниците са вдигнали стандарта си и не ходят от кофа на кофа пеша, а са с коли и са нормално облечени.

Старите оръфани старци вече не са това, което бяха, коментираха хора от централните райони на столицата. Така на практика клошарят става професия, която се развива добре, и парите, които се изкарват от нея, се увеличават. Те преравят кофите за изхвърлени стари маркови дрехи или обувки. Просещите обикалят баровските квартали в столицата с автомобил и там, където има изхвърлена стара метална ограда, стара печка или друг уред, го вземат.

„Събираме разделно", похвали се пред „Телеграф" възрастен клошар. Той търси само стар метал. По думите му в него са парите.

Цени

В момента пунктовете за вторични суровини изкупуват килограм желязо средно между 35 и 45 стотинки. Други клошари са се специализирали в събирането на пластмасови бутилки предимно от минерална вода и безалкохолно. Те ги събират, сортират по цветове и ги намачкват, защото така се приемат от пунктовете. Там изкупната цена за килограм пластмаса е между 20 и 35 стотинки на килограм. От хартията най-малко се печели, защото в момента килограмът й се изкупува между 7 и 12 стотинки, като цената варира от вида й. Най-скъпо се търгува медта, тя върви за килограм между 9 и 10 лева. Така на практика, ако един клошар работи усърдно и 5 дни в седмицата, може да изкара 2 бона заплата.


Фирми прекупуват отпадъците

В момента у нас работи, макар не на пълни обороти, система за рециклиране. Фирмите обаче признават, че успяват да съберат по 16-17% разделно. Някои от тях споделят, че изкупуват боклуци, събрани предварително от клошари,  но разделно прибрани. Например пластмаса, стъкло и т.н. Имало например просяци, които успявали да продадат по 1 тон хартия на ден, което е между 160 и 170 лв. От бранша коментират, че за да секне далаверата на клошарите, трябва да бъдат закрити нелегалните пунктове за изкупуване на отпадъци.

Ходят с бус в кв. „Изток“

Жители на столичния квартал „Изток“ споделиха пред „Телеграф“, че редовно забелязват как клошари се придвижват с бус. Ровят в кофите и търсят само пластмасови отпадъци - бутилки, туби и различни опаковки, които да върнат на вторични суровини. Товарят ги в микробуса, който бил стар и раздрънкан, но заменил каруцата, и продължавали да обикалят района. След това къде ги карали, никой не знае.

Тъпчат отпадъци в изоставени соцвозила

Преди няколко дни жители на кв. „Здравец“ в Русе алармираха, че ужасни зловония се носят от соцлада, паркирана пред бл. „Мургаш“. В нея местен клошар, който правел обиколки по кофите, събирал всякакви отпадъци. Не се минавало без на човек да му залюти на очите, предаде dunavmost.com. В такива случаи хората трябва да алармират общината, която да разпореди принудително вдигане на автомобила, ако е изоставен от собствениците, или пък да се търси връзка със самите тях.

 

 

 

 

 

 

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.