Използвайки принципа на двигателя на Стърлинг, компанията SoundEnergy създава своя термален акустичен двигател, използващ слънчева или остатъчна промишлена топлина, която без нуждата от друг източник на енергия превръща в силно охлаждане. Тази напълно възобновяема технология може да се окаже много обещаваща.

Системата THEAC няма никакви механични движещи се части, не използва охлаждащи агенти, не отделя СО2, няма никакви благородни метали или материали. Вместо това, системата разчита единствено на енергията от постъпващата топлина за охлаждане, използвайки газ аргон, който е напълно стабилен, има го в изобилие и не допринася за глобалното затопляне. Твърди се също, че шума издаван от технологията е колкото от работещ душ и е лесно мащабируема, като демонстрационното устройство на компанията от 25 kW, може да охлажда до температура от -25 ° C.

THEAC работи посредством принципите на термоакустиката, които са обясними до определена степен.

Термоакустични ефекти са известни от векове, първоначално забелязани от стъкларите, които понякога, когато надували горещ стъклен балон в края на студена, тясна тръба, чували силен, монотонен звук. Експерименти през 1850 показали, че това е резултат от температурната разлика, и че силата и интензивността на звука варират в зависимост от дължината на тръбата и размера на балона.

Звукът е само звукова вибрация на въздуха, състояща се от повишения и спадове на налягането. Газовете се разширяват и свиват от топлина, което означава, че температурната разлика може да създаде разлика в налягането. Това е принципът, използван от двигателя на Стърлинг, които е източник и на вълни в налягането, които предизвикват звукови колебания в стъклени тръби.


Около 1850, физикът Питер Рийке (Pieter Rijke) успява да докаже, че добавянето на нагрята жица в една четвърт от тръбата би усилило значително звука, действително придавайки допълнителна енергия на въздуха в тръбата, при точката с най-голям налягане. Последвали експерименти показали, че отнемането на енергия, посредством охлаждане на въздуха в точките с минимално налягане, би имало същия усилващ ефект върху термоакустичната вълна.

Устройството на SoundEnergy използва температурната разлика, за да създаде акустична вълна в безкраен кръг от тръби усилващ вълната, докато достигне висока интензивност. Точно както температурната разлика причинява разлика в налягане, то се превръща обратно в друга температурна разлика.

Колкото и странно да звучи, това е система без движещи се части, която може да приема топлина и да отдава хлад. Системата може да използва топлина от всякакви източници, като излишната индустриална топлина или отделяната от двигателите на круизните кораби са първостепенни кандидати, но както при двигателя на Стърлинг, източникът на топлина не е от значение и може лесно да бъде доставена от Слънцето, при подходящи условия, използвайки вакуумни тръбни колектори. Системата може да се използва за всичко, което се нуждае от охлаждане, то прясна продукция, хладилни складове или за каквито и да било промишлени цели изискващи охлаждане. Излишната топлина, която не може да се превърне в студена, постъпва във водно-гликолов радиатор, където се разсейва.

Разбира се, климатиците са огромен консуматор на енергия в световен мащаб, като консумацията тепърва ще нараства с постепенното повишаване на световните температури, принуждавайки домакинства и офиси да ги включват за по-дълги периоди от време. Става ясно, че THEAC системата на SoundEnergy може да бъде технология от изключително значение, способна да намали глобалното потребление на енергия, докато ефективно преобразува отделяната топлина с ефективност от 40-50 %.

Този вид термоакустично охлаждане се разработва от средата на 70-те и 80-те години. Подобно термоакустично охлаждащо устройство, но с движеща се мембрана на високоговорител, е използвано за криогенно охлаждане в космическата совалка Discovery още през 1992 г. Въпреки това, досега никой не е успял да създаде успешен търговски продукт, който би могъл да се превърне в устройство, което да промени света. Но сега съществува реална възможност, усилията на SoundEnergy да отведат тази система до пазара.


Компанията вече е направила първите си продажби, като един от клиентите е от гладния за технологии Дубай, и казва, че големите системи са на цена около 50.000 долара. С увеличаване на производството, се очаква цената да спадне и ще бъде възможно производството на жилищни и потребителски продукти на много по-ниски цени. Всяка система има очакван срок на експлоатация от около 20-30 години, което със сигурност е по-добре от настоящите климатични системи.

По темата: THEAC SoundEnergy K
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Как Фейсбук подслушва потребителите

Facebook е наемал трети страни като подизпълнители за преглед и преписване на аудиоклипове на своите потребители, съобщи "Блумбърг". Facebook твърди, че е спрял да използва човешки работници за преглед на аудиоклипове "преди повече от седмица", отбелязвайки, че преди това изпълнителите са били наети да проверяват дали анонимните разговори са правилно преписани в приложението Messenger.

Шлем за виртуална реалност става алтернативно обезболяващо при раждане

Специалисти от университетската болница на Уелс предлагат по време на раждане да се използват шлемове за виртуарна реалност. Според медиците напредналата технология може да помогне на родилките по-лесно да се справят с болката, съобщава Би Би Си.

Уокменът стана на 40 г.

Аудио устройството уокмен, разработено от "Сони", съществува и днес, макар че е с неузнаваем външен вид в сравнение с първите му образци - напомня смартфон с тактилен екран, памет и безжична връзка, предаде Франс прес.