Климатичните промени - приоритет в евробюджета за 2020 г. (ОБНОВЕНА)

Климатичните промени - приоритет в евробюджета за 2020 г. (ОБНОВЕНА)

Представителите на Европейския съюз постигнаха споразумение за бюджета си за 2020 г., предаде ДПА, цитирайки дипломати и евродепутати.
Представителите на правителствата на 28-те страни членки и депутатите се споразумяха понеделник вечерта за 153,6 милиарда евро разходи за догодина. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати за борбата с климатичните промени, за преодоляване на безработицата сред младежите и за дигитализацията.

"Бюджет 2020 година е на приемствеността", каза германският еврокомисар Гюнтер Йотингер.
Бюджетът ще насочи ресурси натам, накъдето е необходимо. Той ще помогне да се създадат работни места, ще работи за решаване на проблемите с климатичните промени и ще увеличи инвестициите в цяла Европа. Бюджетът ще инвестира в млади хора и по-безопасна Европа, добави Йотингер.
Средствата за подкрепа на Турция като страна кандидат за членство в ЕС са намалени с около 85 милиона евро в сравнение с първоначалните планове, заяви евродепутатката Моника Холмайер. Предвид ситуацията в страната в области като върховенството на закона и свободата на медиите, средства ще бъдат отпускани само за гражданското общество, сирийските бежанци и по програмата "Еразъм".
Постигането на споразумение за бюджета не беше особено лесно. Европейската комисия и Европарламентът не успяха да постигнат компромисно решение по разходния пакет.
Преди това страните членки на ЕС се споразумяха за бюджет от 153,1 милиарда евро за следващата година, а депутатите от Европейския парламент настояваха за по-амбициозните 159,1 милиарда евро.
Страните членки на ЕС заделиха 4 милиарда евро за непредвидени обстоятелства: възможните разходи от излизането на Великобритания от ЕС без споразумение, необходимото допълнително финансиране от ЕС за Турция, за да се справи с бежанците.
ЕС се стреми да започне и изготвянето на следващия си дългосрочен план за разходите от 2021 г., който е на стойност 1 трилион евро и е за седем години. Бюджетът за следващата година е последният годишен бюджет от сегашния фискален план.
Голяма част от бюджетните потоци на ЕС се връщат обратно в страните членки под различни форми, включително земеделски субсидии, подкрепа за по-бедните райони или програми за научни изследвания и образование, припомня ДПА.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.