Клиентите проучват и бъдещите си съседи

Клиентите проучват и бъдещите си съседи

Имат и по-високи изисквания към сградата

„Купувачите на жилища вече имат по-високи изисквания и за съседите“, каза за „Монитор“ председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев. Според него пандемията при всички положения промени нагласите и изискванията на хората, включително започнаха да гледат на имота и откъм здравословна среда - една сграда дали се почиства, дезинфекцира, дали има някакви системи.

„В следващите години българският купувач може би ще започне да пита и за умния дом. Тук консултантите и брокерите трябва да имат информация кой живее в сградата, профил на хората, все повече ставаме свидетели на сгради, които имат собственици и обитатели, които


предпочитат хора с подобен социален профил

Това е добре, има по-високи изисквания към дизайна на сградата и функцията й вътре. За разлика от преди в последните няколко години ние сме свидетели на много по-качествени жилищни проекти. Сградите вече са с по-модерни материали и се използват по-добри изолационни материали, сградите са с по-красиви фасади, по-функционални са, мисли се за бъдещите разходи по поддръжката на сградата. Хората постоянно питат за месечните разходи за поддръжка или годишните. Една качествена сграда може да ви спести изключително сериозни бъдещи разходи и затова хората стават по-знаещи и изискващи. Много се промениха нагласите не само поради пандемията, но тя също остави своя отпечатък по отношение например на изискванията за здравословна среда“, добави той.

По думите му,


покупката на имот е рискова операция


и по тази причина потребителите трябва да избират личен брокер, както избират личен адвокат или лекар. „Това е една услуга, която изисква изключителни знания. Трябва да се избира информирано, не трябва да се избира оферта, трябва да се избере личен брокер, който да ви представлява в този сложен процес на продажба или на личен имот. Изискванията са към професионалните брокери, защото има разлика между тях, с необходимите знания и компетенции, и между посредниците, които свързват двете страни. Затова и самите потребители трябва да изискват информация за самите услуги, които ще бъдат предоставени в рамките на заплащането, което ще направят. Трябва да правят разлика между брокер, който ще ги представлява, и между посредник, който ще им покаже имот и съответно ще ги свърже като две страни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.