Клетвата на депутатите, за откриването са поканени и бившите президенти

Клетвата на депутатите, за откриването са поканени и бившите президенти

Радев със слово пред народните представители, Янев и министрите - гости

47-то Народно събрание се събира на първо заседание утре, където депутатите ще положат клетва, напомнят от парламента на сайта на институцията. По традиция то ще започне в 9.00 часа  и ще  бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 47-я парламент  това е Силви Кирилов.

На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По протокол, ако държавният глава прецени, може да вземе думата и да произнесе слово пред депутатите. Радев направи това при свикването на НС през април, но не и през юли. Сега обаче от Дондуков 2 потвърдиха, че Радев и Йотова ще присъстват на заседанието и Радев ще има изказване пред народните представители, които два пъти преди това се провалиха в опита си да съставят кабинет.

Радев винаги е твърдял, че на страната ни е нужен редовен кабинет и дори призова партиите да не правят грешки, защото това няма да им бъде простено от избирателите, които са искали промяна. В този дух най-вероятно ще е изказването му сега пред 47-я парламент.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на НС. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента, ще бъдат оповестени и шефовете на парламентарните групи.

На първото заседание на 47-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

Иначе пред сградата на НС трябва да е опънат червен килим, по който да минат както депутатите, така и официалните гости. Непосредствено след влизането си в  депутатите ще получат папка, в която има Конституцията, правилник за дейността на НС, справочник, в който има информация за структурата на администрацията, телефоните на отделните звена, ръководство за пултовете за гласуване, както и самия клетвен лист, който след това трябва да подпишат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.