Клетва под конвой за кмета на Несебър и двама общинари (ОБЗОР)
3

Клетва под конвой за кмета на Несебър и двама общинари (ОБЗОР)

ОИК и областният управител с писма към ЦИК по казуса. Първото заседание на Общинския съвет е насрочено за 11 ноември

Избраният за нов мандат кмет на Несебър Николай Димитров и двамата общински съветници Георги Георгиев и Петър Тодоров, които в момента са зад решетките за купуване на гласове, по всяка вероятност ще трябва да положат клетва под конвой.

Тримата се намират в ареста в София отпреди първия тур на вота, а първото заседание на Общинския съвет в Несебър е насрочено от областния управител за 11 ноември от 14.00 часа. Това обаче създава правен казус как да се процедира и какво следва, ако тримата не се явят и не положат клетва заради задържането си. В тази връзка ОИК в Несебър е изпратила писмо до ЦИК с искане за становище. В писмото си те посочват, че тримата за обявени за градоначалник и за съветници. Отделно по закон първото заседание на Общинския съвет трябва да се провежда в 14-дневен срок от обявяването на резултатите от вота, а преди него съветниците и кметовете трябва да положат клетва. С

клетвата всъщност възникват и техните пълномощията

като представители на местната власт. Въпросите към ЦИК са два - как следва да бъдат уведомени въпросните лица за заседанието на съвета и как следва да се тълкува евентуалното им неявяване при положение, че лицата не притежават възможността за свободно предвижване. Подобно писмо, но с молба за тълкуване на закона за местното самоуправление, има пратено и от областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. В крайна сметка във вторник от ЦИК разгледа неговото писмо, но не и това на ОИК. На заседанието бе изтъкнато, че от ЦИК са правоприлагащ орган и не могат да тълкуват закона. Пред „Монитор“ пък коментираха само, че според закона, когато един съветник или кмет е възпрепятстван да присъства при полагането на клетва, той полага такава преди началото на следващо заседание на общинския съвет. Не става ясно обаче какво се случва, ако Димитров и другите двама не могат да дойдат на никое друго заседание. В отговор от ЦИК заявиха, че това са само хипотези, а този който трябва да тълкува закона е Народното събрание.

Неофициално юристи, запознати с изборния процес, коментираха, че една от евентуалните възможности е съдът и прокуратурата да позволят Димитров и съратниците му под конвой да положат клетва.


Провеждането на такава дистанционно не е възможна,


тъй като те лично трябва да подпишат клетвен лист. Дали писмото на ОИК ще разглежда от ЦИК ще стане ясно в сряда, когато е следващото заседание на комисията. На свой ред от ОИК в Несебър коментираха пред „Монитор“, че така въпросът не се решава и казусът остава отворен.

Междувременно се оказа, че адвокатката на кмета на Несебър Ина Лулчева е внесла молба до специализираната прокуратура. С нея тя иска промяна на мярката от задържане под стража в по-лека, а като алтернативна възможност се предлага Димитров да бъде конвоиран за полагането на клетва като кмет. Иначе самият Димитров бе задържан с още четирима души дни преди първия тур, като след това му бе повдигнато обвинение като ръководител на организирана престъпна група за купуване на гласове. Преди седмица Специапелативният съд остави Димитров в ареста.


ЦИК коригира активността в София за първи тур

ЦИК вече коригира избирателната активност за София за първия тур на местните избори. Така вместо 39,3 %, активността вече е 42, 82 на сто. До това се стигна след като се оказа, че има разминаване в бройката на гласоподавателите между първи и втори тур в столицата, публикувани на сайта на ЦИК и разлика от 101 183 избиратели по-малко на балотажа. Именно спрямо броя на избирателите в списъците се определя и активността по време на вота. В резултат от ЦИК обясниха, че става дума за „техническа грешка“ и това не влияе на резултатите от изборите. На първи тур гласоподавателите бяха малко над 1,165 млн. човека. На балотажа обаче цифрата бе 1 064 772 човека. От ЦИК заявиха, че по-голямата цифра е била подадена от областната администрация, а коректната е по-малката, която за балотажа е дошла от секциите на база избирателните списъци. На свой ред от областната администрация коментираха, че завишената бройка, подадена първоначално към ЦИК, е била прогнозна. След това в деня на вота са дали точният брой на гласоподавателите. От ЦИК обаче не коментираха защо все пак цифрата не е била променена на сайта на комисията, където се отчитат и резултатите от изборите. В крайна сметка броят на гласоподавателите за първи тур вече е коригиран на 1 064 705, а от там е повишена и активността.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.