Специалисти от Института по биоорганична химия "Шемякин и Овчинников" към Руската академия на науките работят над създаване на молекула, която ще може да унищожава тумори, откривайки ги въз основа на особен липид на повърхността им.


"На повърхността на невроектодермални тумори присъства липидна молекула, която може да послужи като маркер за таргетна терапия - заяви ръководителят на изследването, старши научният сътрудник от лабораторията по молекулярна имунология в института и кандидат на биологичните науки Роман Холоденко. - Разработваният от екипа ни имуноконюгат ще може избирателно да открива ракови клетки и да ги унищожава, възпрепятствайки разпространението на тумори."
Специалисти от института разработват имуноконюгат - молекула, създадена на основата на фрагменти от антитяло и инхибитора тубулин. Антитялото проследява раковата клетка и осигурява проникването на имуноконюгата във вътрешността й. Там лекарството се освобождава и въздейства върху раковата клетка. В резултат тя престава да се дели и умира.

По темата: борба срещу рака
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пъпешът предотвратява рак

Пъпешът, който е сред предпочитаните плодове за разхлаждане през лятото, предотвратява развитието на рака и помага за по-здрава кожа.

Спасиха двама лесничеи с кримска треска след ухапване от кърлежи

Първите два случая за тази година на смъртоносната конго-кримска химорагична треска регистрираха в Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Пациентите са постъпили в здравното заведение в тежко състояние и с кръвоизливи. Благодарение на усилията на лекарите са били напълно излекувани.