0

М есеци преди дипломирането си през май класът на проф. д-р Атанас Атанасов е селектиран за участие в два изключително престижни театрални форума. Тринадесетото издание на Международния фестивал Your chance („Твоят шанс“) през април в Москва и Петото издание на европейския фестивал Reves D'avant L'aube („Сънища преди зазоряване“) през юли в Париж ще очакват възпитаниците на НАТФИЗ със спектакъла „Хора с куфари“ от Ханох Левин.

Месеци преди дипломирането си през май класът на проф. д-р Атанас Атанасов е селектиран за участие в два изключително престижни театрални форума. Тринадесетото издание на Международния фестивал Your chance („Твоят шанс“) през април в Москва и Петото издание на европейския фестивал Reves D'avant L'aube („Сънища преди зазоряване“) през юли в Париж ще очакват възпитаниците на НАТФИЗ със спектакъла „Хора с куфари“ от Ханох Левин.

Московският фестивал е най-големият международен театрален форум за студентски и следдипломни прояви. Привлича изявени млади театрални артисти от Русия, Европа, Азия и Америка. Домакин е на най-добрите театрални училища от света и се посещава от театрални режисьори, известни критици, кинорежисьори, кастинг агенти и продуценти. Фестивалът в Париж пък е едноседмично честване на уникалното европейско културно наследство в областта на театъра. Той спомага за представянето и укрепването на съвременния театър и новите театрални форми от Санкт Петербург до Лисабон и от Рейкявик до Самотраки. Подкрепя компании и артисти, които развиват свой собствен театрален почерк, в дух на сътрудничество между различните културни среди и възникващи нови естетики. Всяка година събира до 30 трупи и индивидуални артисти от различни националности. Представя повече от 75 събития – представления, уъркшопи, дискусии. Програмата му варира от физически до текстово базирани спектакли и се провежда в парижкия театър Ménilmontant („Менилмонтан“). Очевидно е, че селекцията за участие и поканата към абсолвентите на проф. Атанас Атанасов от два толкова различни като платформа фестивали е висока професионална оценка за резултатите от четиригодишното им обучение в Академията. Но тъй като броят им е голям – 27 души, класът ще трябва да набере допълнителни средства, за да обезпечи пътуването си до Русия и Франция.

Независимо че сами се нуждаят от финансова подкрепа, младите артисти решиха да посветят последния си дипломен спектакъл на сцената на Учебния театър в НАТФИЗ на Ивайло Карабанчев. От четирите свои учебни постановки класът избра да играе „Ние, духовата музика!“ по разказите на Йордан Радичков (реж. Петринел Гочев), за да подпомогне 16-годишното момче в борбата с мускулната дистрофия. Кутията за дарения ще обикаля публиката след всяко представяне на „Ние, духовата музика!“ до май. Без лечение и рехабилитация състоянието на Ивайло Карабанчев регресира и животът му е застрашен. Ако имате желание и възможност да помогнете, посетете „Ние, духовата музика!“ на 29 януари в салона на Театър НАТФИЗ и следете игралните дати на спектакъла през следващите месеци. „В този живот си има приоритети! Сега е време за Ивайло. Ние имаме всичко – млади сме, здрави сме. Имаме страхотно образование и спектакли, които се харесват от публиката, а очевидно и от селекционерите на фестивали. До април и юли има време. Все ще успеем да наберем средствата за пътуването, но Ивайло не може да чака. Затова елате на 29 януари. Можем да му помогнем заедно“, призовава абсолвентът Крис Топов. Банковата сметка на Ивайло Василев Карабанчев е: IBAN BG68UBBS80021013561540, BIC UBBS BGSF.