Класика от френската кухня: Лионски сладкиш за Великден, в който се влюбваш завинаги

Класика от френската кухня: Лионски сладкиш за Великден, в който се влюбваш завинаги

Великден наближава. Защо не експериментирате с нещо ново на трапезата, което ще направи посрещането на светлия празник незабравимо? Ето едно предложение-страхотен Великденски Лионски сладкиш, в който се влюбваш за цял живот...

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

брашно - 600 г
прясно мляко - 120 мл
течна сметана - 2 с.л.
яйца - 2 бр.
олио - 3 с.л.
мая - 7 г суха
захар - 100 г
сол - 1/4 ч.л.
ванилова захар - 1 пакетче
лимонена захар - 1 ч.л.
канела - 1 ч.л.
стафиди - 2 с.л. светли + 2 с.л. тъмни
масло - 100 г - меко.
За намазване
жълтъци - 1 бр.
мляко - 1 ч.л. - прясно
захар - за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

За този френски козунак затопляме млякото и към него добавяме маята, 4 с.л. от брашното и 1 с.л. от захарта. Оставяме за 10 минути настрани да се активизира маята. Разбъркваме сместа и оставяме за още 5 минути.

В дълбока купа пресяваме брашното и добавяме захарта, солта, ваниловата и лимонената захар. Разбъркваме и оформяме кладенче в средата. Вътре в кладенчето изсипваме сместа с маята, олиото, сметаната и яйцата.

Започваме да разбъркваме отвътре-навън до поемане на брашното. След това започваме да месим, като при необходимост добавяме още брашно. Месим до получаване на гладко тесто.

Покриваме тестото за сладкиша с мая с прозрачно фолио и го оставяме за час и половина да се надуе.

Размесваме леко втасалото тесто и го разделяме на 6 топки. Разточваме всяка топка на тънка кора. Мажем обилно с масло и поръсваме с канела пет от корите. Поставяме намазаните кори една върху друга, а отгоре поставяме ненамазаната кора.

Разточваме така подредените кори на една голяма правоъгълна кора. Отгоре разпределяме стафидите. Навиваме кората на руло и нарязваме на малки сладки рулца.

Подреждаме ги вертикално едно до друго в тефлонова форма за печене. Покриваме с фолио и оставяме сладкото руло за 30 минути да втасат още.

След това намазваме този уникален френски сладкиш със смес от разбит жълтък и прясно мляко и поръсваме със захар.

Печем лионския сладкиш за Великден на 180 градуса около 30 минути.

Бон Апети!

Не пропускайте да опитате и друг класически сладкиш от френската кухня, в който ще се влюбите от първата хапка. С рецептата за приготвянето му можете да се запознаете ТУК!

Източник: gotvach.bg

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.