0

В еликден наближава. Защо не експериментирате с нещо ново на трапезата, което ще направи посрещането на светлия празник незабравимо? Ето едно предложение-страхотен Великденски Лионски сладкиш, в който се влюбваш за цял живот...

Великден наближава. Защо не експериментирате с нещо ново на трапезата, което ще направи посрещането на светлия празник незабравимо? Ето едно предложение-страхотен Великденски Лионски сладкиш, в който се влюбваш за цял живот...

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

брашно - 600 г
прясно мляко - 120 мл
течна сметана - 2 с.л.
яйца - 2 бр.
олио - 3 с.л.
мая - 7 г суха
захар - 100 г
сол - 1/4 ч.л.
ванилова захар - 1 пакетче
лимонена захар - 1 ч.л.
канела - 1 ч.л.
стафиди - 2 с.л. светли + 2 с.л. тъмни
масло - 100 г - меко.
За намазване
жълтъци - 1 бр.
мляко - 1 ч.л. - прясно
захар - за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

За този френски козунак затопляме млякото и към него добавяме маята, 4 с.л. от брашното и 1 с.л. от захарта. Оставяме за 10 минути настрани да се активизира маята. Разбъркваме сместа и оставяме за още 5 минути.

В дълбока купа пресяваме брашното и добавяме захарта, солта, ваниловата и лимонената захар. Разбъркваме и оформяме кладенче в средата. Вътре в кладенчето изсипваме сместа с маята, олиото, сметаната и яйцата.

Започваме да разбъркваме отвътре-навън до поемане на брашното. След това започваме да месим, като при необходимост добавяме още брашно. Месим до получаване на гладко тесто.

Покриваме тестото за сладкиша с мая с прозрачно фолио и го оставяме за час и половина да се надуе.

Размесваме леко втасалото тесто и го разделяме на 6 топки. Разточваме всяка топка на тънка кора. Мажем обилно с масло и поръсваме с канела пет от корите. Поставяме намазаните кори една върху друга, а отгоре поставяме ненамазаната кора.

Разточваме така подредените кори на една голяма правоъгълна кора. Отгоре разпределяме стафидите. Навиваме кората на руло и нарязваме на малки сладки рулца.

Подреждаме ги вертикално едно до друго в тефлонова форма за печене. Покриваме с фолио и оставяме сладкото руло за 30 минути да втасат още.

След това намазваме този уникален френски сладкиш със смес от разбит жълтък и прясно мляко и поръсваме със захар.

Печем лионския сладкиш за Великден на 180 градуса около 30 минути.

Бон Апети!

Не пропускайте да опитате и друг класически сладкиш от френската кухня, в който ще се влюбите от първата хапка. С рецептата за приготвянето му можете да се запознаете ТУК!

Източник: gotvach.bg