Кивито никога не боледува
2

Не се налага да се пръска с химикали

Кивито никога не боледува

Расте с по 5 м на година

Кивито е сред най-полезните плодове. То съдържа 10 пъти повече витамин С от лимона и до 50 пъти повече от ябълките. Затова го наричат витаминна бомба. Кивито е плод на здравето и младостта. 


Актинидията (кивито) е многогодишна лиана, която идва от Китай. Расте бързо, като приръстът за година може да стигне 4-5 метра и повече. Има силно развита плитка коренова система, пише АгроПловдив.
Актинидията е много подходяща за биологичните стопанства, защото не се налагат пръскания с химикали. Растението не се напада от неприятели и болести.
Растението е двудомно, еднополово, т.е. има мъжки и женски екземпляри. За нормално опрашване на 4-5 женски растения е необходимо едно мъжко. При по-малки площи и при асмовидно отглеждане е препоръчително да се засаждат минимум по две растения от двата пола заради евентуално пропадане от измръзване и други повреди.
Условия
В България има условия за широко отглеждане на културата. В състояние на дълбок покой кивито издържа на минус 22 градуса. При още по-ниски градуси може да измръзне цялата надземна част, но характерно за културата е възстановяването й. За да не се случи това преди началото на зимните студове растението трябва да се увие с подръчни материали, но не и с найлон.

Критично

Критични за кивито са късните пролетни студове. През април, когато растенията са с разпукани пъпки, те се повреждат при отрицателни температури. Тогава се събуждат спящите пъпки, които най-често са безплодни.
Най-подходящите райони за отглеждане на растението са край морето, по поречието на Струма, в полите на планините и защитените от вятър места.
Кивито предпочита леките песъчливо-глинести почви, богати на хранителни вещества, с pH от 5,5 до 7,6. Не понася варовитите почви.
Засаждане
За засаждане се използва готов разсад, отгледан в саксия. Засаждането може да става почти целогодишно. За всяко растение се осигурява минимум един кв.м. площ, която се наторява с 10 кг добре угнил оборски тор, по 200 грама суперфосфат и калиев тор. Мястото се обръща с права лопата. На него се прави дупка с размери 40/40/40 см. Извадената пръст се обогатява с 2 кг от оборския тор и с по 50 грама суперфосфат и калий. Растението в саксията се полива, изважда се и се засажда на такава дълбочина на каквато е било в саксията. Полива се обилно. Разстоянието на засаждането е през 3 метра, но може и по-на гъсто.
Закаляване
Разсадът не бива да се засажда преди 15 април, за да не се рискува с пролетните слани. Дотогава растенията трябва да се закалят. За целта е необходимо да се поставят (както са в саксията) на открито на завет и на слънце при температура не по-ниска от 8 градуса.  Ако разсадите са на двора, денем се изнасят, нощем се внасят на топло. През първите 10-15 дни  трябва да се засенчват при слънчево време, за да се предпазят от т.нар. „физиологична суша”. Тя се получава, когато времето е топло или ветровито, при което листата изпаряват повече вода. При силен вятър защитата също е наложителна. При нужда сутрин и вечер растенията се оросяват, за да се намали изпарението. Разсадът се полива през 2-3 дни. Най-добрият показател за нуждата от вода са листата. Те трябва да са леко изправени или в хоризонтално положение. Когато омекнат и увиснат, значи поливката е закъсняла. Когато пожълтенят – растенията са пренавлажнени.
При есенното засаждане растенията се покриват в основата с 10-15 см почва, която се премахва около 20 март. Едногодишният разсад се реже на две пъпки, а се оставя само един летораст.

Добивът стига до 100 кг

Беритбата се извършва късно през есента преди сланите. Слабото осланяване не поврежда плодовете, но при температура от минус 2 градуса, те измръзват.
Плодовете се подреждат в щайги по един-два реда и се държат в северни неотопляеми помещения, в които температурата не пада под 0 градуса. След около 25-30 дни те стават годни за консумация.
Средната родовитост през петата година от едно дърво е 35-40 кг при сорта Хейуърд, 65-70 кг от Бруно, като при единични дървета добивът може да стигне до 100 кг.

Полива се през 2-3 дни

През първата година се извършват поливки през 2-3 дни, според времето и почвата. Почвата се поддържа чиста от плевели. Растенията се подхранват неколкократно с 20-30 грама азот на корен. Колтуците се почистват редовно. Целта е за една година да се получи приръст от 2-2.5 м, така че растенията да достигнат до асмалъка. Кивито може да се отглежда и на телена конструкция.
През втората година при нормално развитие растенията дават 2-4 разклонения върху асмалъка.
На третата година се извършва резитба. Оставят се 1 до 4 пръчки, според развитието на растението, с дължина равна на 8-10 пъпки.


У нас има четири сорта

В България се отглеждат четири сорта.
Сортът Бруно е най-студоустойчив, средното тегло на плодовете е 65-70 грама. Поради високата му родовитост се препоръчва разреждане на цветовете.
Сортът Хейуърд е най-едрият и най-предпочитан. Средното тегло на плодовете е 100-110 грама. Сортовете Матуа и Томури са мъжки.

Три вида резитби

През следващите години се извършва резитба за производство. Тя бива къса, дълга и смесена.
Къса: Далите плод клонки се режат на 25-30 см като се оставят две пъпки след последния плод. Ако пръчките са дълги се оставят и до 8 пъпки.
Дълга: Оставят се дълги до 120-150 см пръчки
Смесената е комбинация от двете. При по-слабо растящите растения се прилага късата резитба, а при буйно развиващите се – смесена и дълга резитба. Общо правило е, че за плододаване се оставят пръчки, израсли върху двугодишна дървесина, като лакомците и слабите леторасти се премахват. През 2-3 години се извършва подмяна на плододаващите звена. При по-старите насаждения се извършва предзимна резитба като се разреждат клоните около стеблото, за да не се задържа снегът. През март се извършва окончателната резитба.
Добре е през май и юни да се направи филизене като се премахнат слабите и безплодни леторасти, а плодните се съкратят на 10-12 листа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.