Китайски лекари с наръчник на руски и английски за коронавируса

Китайски лекари с наръчник на руски и английски за коронавируса

Какво научи Китай, сблъсквайки се първи с новия коронавирус – най-важното от китайския опит е в наръчник на китайските лекари, разпространен по цял свят на руски и английски език.

В него е описано как е организирана работата в лечебните заведения, как работи медицинския екип, какви лекарства и в каква фаза на болестта се дават. 

"Войната едва започва". С тези думи проф. Тинбо Лиан завършва обръщението си в началото на наръчника на китайските лекари за справяне с коронавируса. 

Първият пациент в Китай е регистриран на 1 декември, нулевият така и не е открит. От тази седмица, за първи път след два месеца карантина в провинция Хубей бяха отменени част от ограниченията. 

Китайски експерти в момента отказват помощ в редица държави, а препоръките им навсякъде са действията да бъдат по-строги. 

Лекари от САЩ, Великобритания и Германия се събраха виртуално с китайските си колеги тази седмица, за да почерпят от натрупания техен опит.

"Радваме се да споделим от първа линия на фронта опит, който сме натрупали с тежки усилия. Така колегите ни от чужбина ще могат да знаят повече за болестта и как да лекуват критично болни пациенти, да могат да се адаптират по-бързо към ситуацията и да вземат ефективни мерки за лечение“, казва Цао Вей.

В наръчника е описано как е организирана една болница, в която има заразени с COVID-19 пациенти. Движението на болнична територия  се основава на принципа на три зони с два коридора – заразена зона, потенциално заразена и чиста зона. Между тези три зони има буферни коридори. 

Персоналът преминава през стриктно обучение как да работи във всяка една от обособените зони. Разделен е на два екипа, които работят максимум по 4 часа в заразената зона. Те не само работят там, но и живеят там, в изолация и нямат право да излизат без разрешение. Хранителната им диета е подсилена, за да издържат на натоварването и да бъде подсилен имунитетът им. Преди да бъдат допуснати пациентите до болницата, те провеждат онлайн консултация на специално създадена платформа.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.