0

Т еатърът за музикално и танцово изкуство на провинция Гансу в Китай ще изнесе тържествен концерт-спектакъл в София на 24 януари в навечерието на китайската Нова година.

Театърът за музикално и танцово изкуство на провинция Гансу в Китай ще изнесе тържествен концерт-спектакъл в София на 24 януари в навечерието на китайската Нова година.

Той ще бъде показан в зала „Люмиер“ на НДК от 19 ч. и е под патронажа на посолството на КНР, Столична община и Департамента за култура и туризъм на китайската провинция Гансу. Според Лунния календар през 2019 г., китайската Нова година настъпва на 5 февруари, тя ще е годината на Земния глиган. Според китайските традиции и обичаи, в навечерието на всяка нова година, се организират разноцветни и пищни тържества, концерти, театрални представления и шоу-програми, за да бъде годината здрава и щастлива, да има късмет, благоденствие и радост за всички хора. В програмата на концерта са включени изпълнения на едни от най-известните китайски артисти и певци, оркестранти и танцьори. Театърът е основан през 1961 г., като акцент в постановките му е концепцията за традициите на „Пътя на коприната”, по-специално в областта Дунхуан. Публиката ще има възможност да се запознае и наслади на етническата уникалност и спефицика на китайски традиционни инструменти.

Разнообразна шоу-програма с демонстрации на бойни изкуства, традиционна китайска чаена церемония, модно ревю, вокални и инструментални изпълнения са подготвили още Китайският културен център съвместно с Институт „Конфуций” в столицата и Центъра за култура и туризъм в китайската провинция Южен Фудзиен. Ценителите на китайската култура ще могат да се насладят на старинни и съвременни песни и танци, изпълнени от студенти на Института, както и от артисти и танцьори към Центъра Чуенджоу за музикално и танцово наследство на провинция Южен Фудзиен. Програмата се реализира с подкрепата на китайски медии – телевизии, радио и печатни издания, и ще може да се види от всички посетители на столичния МОЛ „Парадайз” на 27 януари от 14 ч.